h

Begrotingsbehandeling 2022

5 november 2021

Begrotingsbehandeling 2022

Beste inwoners van Brunssum, raadsleden, collegeleden en voorzitter,

 

 

Het jaar 2021 was opnieuw een bewogen jaar: in januari is het kabinet afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. Dit schandaal  heeft  ervoor gezorgd dat duizenden mensen in de financiële en emotionele problemen zijn geraakt. Helaas blijft deze ellende zich maar voortslepen omdat het demissionaire kabinet het probleem niet bij de kern aanpakt en oplost.

Ook van de Coronapandemie lijken we nog niet verlost te zijn, de besmettingen lopen de laatste weken weer enorm op en de zorg raakt opnieuw overbelast door de groeiende aantallen Coronapatienten, de inhaalzorg en personeelstekorten.

We weten inmiddels dat als gevolg van de Coronacrisis de prijzen van de boodschappen en de energie flink aan het stijgen zijn en dat zal iedere burger in zijn portemonnee voelen.

Ongeveer 1 miljoen burgers in Nederland moeten rondkomen van een inkomen op of iets boven het sociaal minimum. De meesten leven in (langdurige) armoede en slagen er niet (meer) in om hun hoofd financieel boven water te houden. Het gaat niet alleen om mensen met een uitkering maar bijvoorbeeld ook om werkenden en zzp-ers met een laag inkomen. Door de coronacrisis dreigt deze groep financieel kwetsbaren groter te worden.

Een van de oplossingen kan zijn dat het minimumloon  structureel omhoog gaat en door meer zekerheden bieden voor de werkenden zoals een vast contract. Maar ook door het afschaffen van al de ingewikkelde systemen en regels in Nederland. Een redelijk denkend mens komt daar al bijna niet uit, laat staan als je  je in een stressvolle situatie bevindt.

Daarbij moet er iets gedaan worden aan de woonlasten van de huurders. De afgelopen jaren zijn de huren gestegen maar is er nauwelijks geïnvesteerd in duurzaamheid zoals isolatie. Huurders zijn een groot deel kwijt aan woonlasten en deze lopen nu nog meer op naarmate de energieprijzen stijgen. Daarbij moet het ook maar eens afgelopen zijn met pandjeseigenaren die huizen opkopen en tegen absurd hoge prijzen verhuren.

 

En als je je dit dan weer beluisterd hebt, kan je je afvragen wat wij , hier in Brunssum aan bij kunnen dragen en wat betekent dit voor deze begroting?

 

Kijkend naar de begroting van 2022 geeft dit een stabiel en gezond financieel beeld weer. Wederom heeft zij een positief saldo en is het weerstandsvermogen uitstekend te noemen. Dat is op het eerste gezicht natuurlijk heel mooi.

Maar waar de SP al regelmatig voor gewaarschuwd heeft, en daar zullen wij op blijven hameren, is dat de focus van dit bestuur op het behoud van een zelfstandige gemeente doorslaat naar  conservatisme en starheid. En dat  het zuinig willen omgaan met geld omslaat naar een soort van gierigheid.  Zo is er bij de behandeling van de jaarstukken  in juni van dit jaar zonder pardon 3,3 miljoen euro overschot in de Algemene Reserve gestort. Er werd door dit coalitie geen enkele moeite gedaan om te luisteren naar de nieuwe ideeën van ons om dit geld te investeren in de Brunssumse gemeenschap!

Het maakte ons dan ook boos omdat dit bestuur zelfgenoegzaam achterover leek te leunen alsof het om hun centen gaat die uitgegeven moeten worden.  Maar het gaat hier wel om het geld van en voor de burgers!

Nog steeds hebben we in Brunssum te maken met 38,5 % huishoudens met lage inkomens, dat is in de afgelopen jaren  echt niet veranderd. Er moet dus blijvend aandacht geschonken worden aan mensen die leven in armoede ,  de kwetsbare jongeren en eenzame ouderen die zeker ook te lijden hebben gehad door de Corona en waar nieuwe ideeën altijd welkom moeten zijn! Het is ook een feit dat er minder gebruik is gemaakt van regelingen dankzij de Coronacrisis. Dus is er nog genoeg werk aan de winkel! Laten we dus de schouders eronder zetten!

 

Natuurlijk zijn er wel wat resultaten geboekt in het afgelopen jaar:  er is een start gemaakt met de bouw rondom het Clemensdomein en het Masterplan Treebeek is in volle gang. Ook de bouw van het Openluchttheater is afgerond. Daarbij moet wij wel opmerken dat het behoorlijk grote rekenfouten door het bestuur zijn begaan. En dan gaat het niet om een eurootje meer of minder maar dan heb ik het over 10 tot 100 duizenden euro’s.

Ook is de fusie van de bibliotheek met Kerkrade na 2, 5 jaar overleg eindelijk een feit.

 

De uitvoering van  het Schutterspark en het Centrumplan loopt uiterst traag.  Vooral het centrum met haar steeds groter wordende leegstand is vele burgers en raadsleden een doorn in het oog. De SP vraagt zich dan ook af wanneer de uitvoering van dit centrumplan nu eindelijk is van de grond komt?

 

De SP staat heel positief tov de pilot het Noorderhuis dat sinds vorig jaar is gestart. Deze nieuwe manier van wijkgericht werken kunnen wij alleen maar toejuichen! Door samen te werken met de burgers en maatschappelijke organisaties wordt geleidelijk aan  een integrale en efficiënte dienstverlening gerealiseerd. Dit is ons betreft het voorbeeld hoe de overheid zou moeten samenwerken met de burgers. Op deze manier zet men burgers in hun kracht en geeft hen de regie over hun leven en hun wijk.

 

Ook zijn we tevreden over het feit,  nadat de SP daar ook al meerdere jaren om heeft gevraagd en op heeft gewezen, dat dit bestuur bereid is om de afvalstoffenheffing voor dit jaar en komende jaren zal compenseren. Dat betekent dat de afvalstoffenheffing  niet zal worden verhoogd.

 

Terugkomend op de armoedeproblematiek. Wat kunnen wij in Brunssum nog doen om die burgers te ondersteunen die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden?  Ondanks dat er wordt ingezet op onderwijsachterstandbeleid, een gezonde bassischool en het verstrekken van minimaregelingen kan het natuurlijk altijd nog beter!

 

De SP is van mening dat je burgers, die in de bijstand zitten, nog beter kunt ondersteunen door de inkomensgrenzen van de minimaregelingen te verhogen van 120% naar 130%  van het minimuminkomen. Ook door het automatisch toekennen van de minimaregelingen en het mantelzorgcompliment zorg je ervoor dat het ondergebruik wordt tegengegaan. (motie 1 en 2).

Hetzelfde geldt dit voor de regeling bijdrage eigen risico zorgverzekering : het blijkt dat het aantal toekenningen sinds 2018 een dalende tendens heeft. Wellicht moeten de voorwaarden worden versoepelt worden zodat  ook hier meer burgers gebruik van kunnen maken.(motie 3)

 

De SP  vindt  het zeer belangrijk dat jongeren kunnen participeren mbt armoedebeleid. Want door jongeren mee te laten praten en denken over oplossingen op gemeentelijk niveau wordt sociale uitsluiting verminderd, wordt het vertrouwen in de overheid vergroot en draagt  deze participatie bij aan het toekomstperspectief voor deze kwetsbare groep jongeren. (motie 4) Er bestaat bv al een project “Speaking Minds “ in samenwerking met oa  Defence for Children die maatwerk levert aan kinderen, jongeren en gemeenten.

 

Vorig jaar  al hebben we verwezen naar een succesvolle  pilot van de gemeente Amsterdam waar bijstandsgerechtigden een bepaald bedrag mochten bijverdienen als ze in deeltijd aan het werk zijn. Uit deze 3 jarige pilot bleek dat deze bijverdienpremie leidde tot een groei van het aantal bijstandsgerechtigden dat in deeltijd werkt én een stijging in uitstroom naar voltijdwerk. Vooral voor mensen die een langere afstand tot de arbeidsmarkt hadden bleek dit succesvol te zijn. Nu kan ik mij herinneren dat de wethouder onlangs nog heeft uitgesproken dat hij op zoek is naar een oplossing voor de mensen die moeilijker kunnen uitstromen. Daarom zou het toch de moeite waard kunnen zijn om met dit experiment  aan de slag te gaan in Brunssum ( motie 5)

 

Ook hebben we al eerder een voorstel gedaan om de mantelzorger nog beter te waarderen. Er zijn op dit moment 5 miljoen mantelzorgers in Nederland die een enorme bijdrage leveren aan de lokale samenleving en bovendien de maatschappij miljarden euro’s aan kosten besparen. Deze mensen mag de gemeente juist waarderen niet alleen in natura maar ook in de vorm van geld.( motie 6)

 

Vooruitlopend op het plan, welke de gemeente wil maken tegen eenzaamheid onder de bewoners, zou het een mooi begin kunnen zijn om deze kerst een diner te organiseren voor eenzame ouderen , eventueel samen met lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties. (motie 7)

 

Voor de SP is de leefbaarheid en veiligheid in de wijken voor de burgers van Brunssum ook een speerpunt. Voor veel burgers is te hard rijden in hun straat hinderlijk en ook onveilige verkeerssituaties met betrekking tot fietsers en voetgangers baart hen zorgen. Onlangs heeft de gemeente een mobiliteitsplan opgesteld waarbij ook de meningen en voorkeuren van de burgers is gevraagd. We  zien verwachtingsvol uit naar de resultaten van dit plan welke in het 1e kwartaal  2022 aan de raad zal worden voorgelegd.

Hopelijk zal het  bestuur de wensen en de verwachtingen van de burgers van Brunssum waarmaken!

In kader van de leefbaarheid willen wij dan ook verzoeken om meer afvalbakken te plaatsen langs wandel- en fietspaden omdat op die plekken vaak nog allerlei afval rondzwerft. (motie 8) .

Inmiddels dienen we voor de derde keer , de aanhouder wint, zullen we maar zeggen, een motie  (9) in om met een voorstel te komen om de inkomsten en de uitgaven van de hondenbelasting gelijk te trekken. Aangezien er toch 3 ton aan inkomsten wordt gegenereerd maar er ongeveer slechts 1/3 daarvan aan hondenpoepbestrijding wordt uitgegeven, zou het zich ook nog lonen om meer hondenlosloopplekken te realiseren met name in een wijk waar minder mobiele hondenbezitters wonen. (motie 10).

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier