h

Woonactie: een goed en betaalbaar huis voor iedereen!

20 september 2021

Woonactie: een goed en betaalbaar huis voor iedereen!

Foto: SP

 

In Nederland moet je kunnen rekenen op een goed en betaalbaar huis. Zo simpel is het. Maar we zitten in een wooncrisis: een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. Politici maakten van wonen een markt en besloten hard te bezuinigen. De gevolgen raken grote groepen in de samenleving hard. De huren zijn te hoog, de wachtlijsten te lang en kopen is vaak onmogelijk. De kwaliteit van de huurwoningen laat te wensen over. Er is sprake van slecht onderhoud, gebrekkige isolatie en vocht en schimmelproblemen.Eén op de drie kinderen in Nederland woont in een ongezond huis. Je betaalt je scheel, maar voor wat eigenlijk?

Foto: SP

Tegelijk komt er een klimaatcrisis aan. Maar ook hier doen politici niet wat nodig is om te zorgen voor een goede toekomst voor iedereen. Geld voor het klimaat komt vooral bij grote vervuilende bedrijven terecht. En van het klimaatgeld dat wel naar mensen gaat, gaat 80 procent naar de hoogste inkomens. Steeds meer huishoudens komen ondertussen in de financiële problemen door een stijgende energierekening en dure klimaatmaatregelen. Maar energie is een recht, geen luxe. Als we alle huizen isoleren en verduurzamen, slaan we twee vliegen in één klap. Dan zorgen we voor goede huizen en betaalbare energie, voor nu én in de toekomst.

Foto: SP

Op zaterdag 18 september 2021, gingen wij in het kader van de Wooncrisis naar het winkelcentrum van Treebeek, op de parkeerplaats van Plus Quaedflieg. Tijdens deze actie was het de bedoeling zoveel mogelijk verhalen te verzamelen van mensen met slechte ervaringen aangaande onder andere huur en onderhoud van hun woning. Deze verhalen worden gebundeld tot een zwartboek welke zal worden gebruikt door de SP. Dit bleek een goede zet, gezien de nodige meldingen over wantoestanden betreffende met name de huurwoningen die ons bereikten. We kregen meldingen van veel te hoge huur, schimmel en zelfs slakken (!) in de woningen en andere vormen van slecht tot zeer slecht onderhoud van woningen.

Reactie toevoegen

U bent hier