h

SUCCES: Actie tegen Hardrijden Loogstraat Geslaagd!

27 juli 2023

SUCCES: Actie tegen Hardrijden Loogstraat Geslaagd!

De Loogstraat zoals deze er oorspronkelijk bij lag

Het was januari 2020 en vrijwilligers van de SP gingen kloppend door de buurt Merkelbeekerdal, het noordelijkste puntje van de gemeente Brunssum: een klein landelijk buurtje waar het op het het eerste gezicht goed toeven is en waar weinig gebeurt. Tijdens het onderzoek naar de leefbaarheid hier werden al snel de geruchten bevestigd: de Loogstraat was een racebaan!

De weg is in het verleden heringericht. Er kwamen wegversmallingen bij de Europalaan en Merkelbeek. De laatste is weggehaald, waardoor auto’s vrij spel kregen. De parkeerstrook langs deze weg gebruikten automobilisten om in te halen, aldus omwonenden, en fietsers komend van de Vogelsvalderenweg waren voor het razende verkeer niet te zien door begroeiing. Er werd gevreesd dat het een kwestie van tijd was voordat een wegpiraat een ernstig verkeersongeluk zou veroorzaken langs deze route voor schoolgaande kinderen.

In begin juli en eind augustus 2020 vonden twee bijeenkomsten plaats bij het Clemensdomein, in de buitenlucht en op gepaste afstand van 1,5 m. Er werd een eisenpakket samengesteld om aan te bieden aan wethouder Mertens met een petitie en op uitnodiging van de SP was hij met ambtelijke ondersteuning present om de zorgen van de bewoners aan te horen in september. De gemeente bleek te weten dat er torenhoge snelheden worden gehaald bij metingen: 137 km/h is de hoogst gemeten snelheid tot nu toe op deze weg die niet veel meer dan 200 meter lang is.

Foto: SP

Na deze bijeenkomst werd er verwezen naar het mobiliteitsplan, waarin bewoners van Brunssum konden aangeven wat er anders moest in de weginrichting bij hen in de buurt. De bewoners van de Loogstraat hebben massaal gereageerd dat er iets moest worden gedaan om de snelheidsduivels die regelmatig de 100 km/u aantikten weer in het gareel te krijgen.

Na het plaatsen van tijdelijke schrikhekken, zodat in ieder geval capriolen zoals inhalen over de parkeerstrook niet meer mogelijk waren, werd de parkeerstrook definitief aangepakt door er uitstulpingen met boompjes erin te plaatsen. Ook werd de bushalte, de enige in Brunssum die nog niet verhoogd was, gerenoveerd en uiteindelijk zelfs voorzien van bushokjes.

Daarna werd het langere tijd stil en was er zelfs een wisseling van de wacht in portefeuillehouders: Jo Mertens gaf begin 2022 het stokje aan wethouder Hugo Janssen en tijdens de raadsvergadering waarin het mobiliteitsplan aan de orde kwam nam de nieuwe SP fractievoorzitter Johan Arts het voor de bewoners op. Hij bracht aan de orde dat er pieken van boven de 100 km/u en soms boven de 130 km/u gehaald worden op dit weggetje in Brunssum.

Zichtbaar geschrokken had wethouder Janssen de boodschap begrepen die de SP al geruime tijd namens de bewoners onder de aandacht bracht en stemde in om met de SP en een vertegenwoordiging van de buurt in gesprek te gaan. In afwachting van de wijziging van deze straat van een gebiedsontsluitingsweg (50 km zone) naar een erftoegangsweg (30 km zone) is er een voorlopige oplossing bereikt door wegversmallingen aan te brengen. Deze liggen er sinds enkele weken en bewoners melden dat dit helpt om het verkeer beduidend af te remmen. Lang verhaal kort: de SP Brunssum en de gemobiliseerde inwoners van dit stukje Brunssum hebben het doel bereikt. Kortom: missie geslaagd!

Hieronder de Loogstraat zoals deze er anno juli 2023 bijligt:

Reactie toevoegen

U bent hier