h

Het ware verhaal over de herindeling

8 maart 2022

Het ware verhaal over de herindeling

In de laatste editie van de consumentenwijzer, geplaatst door het PAK, hebt u kunnen lezen dat u 16 maart kunt stemmen voor een nieuw bestuur van Brunssum, maar dat u die mogelijkheid bijna was ontnomen! Als het aan die verduivelde SP, als een van die verschrikkelijke landelijke partijen, had gelegen dan zou Brunssum heringedeeld zijn bij Heerlen: een asgrauw vooruitzicht! Het strijdbare verzet van de lokale partijen zou die Anschluss bij Heerlen hebben voorkomen en, meer nog, hebben gezorgd voor sociaal beleid en een financieel gezonde gemeente. Dit verhaal is een leugen.

Het is waar dat er in 2017 een plan van de provincie lag om Heerlen en Landgraaf te fuseren, en er was mogelijk sprake van dat Brunssum hierbij in gerommeld zou worden. Volgens de Raad van State was het handelen van de provincie destijds onzorgvuldig. Zo zou er bewust zijn aangestuurd op de herindeling van Heerlen-Landgraaf en is er nooit serieus gekeken naar alternatieven. Ook negeerde de provincie de wens van gemeenten die niet betrokken wilden worden bij de herindelingsplannen (zo was in een referendum ruim driekwart van de stemmers in Landgraaf tegen).

        

Wat gebeurde er ook alweer in Brunssum? Om uw geheugen op te frissen: de lokalen stelde een bestuurscommissie in waardoor het toenmalige college ten val kwam. Waar de SP van begin aan heeft gepleit om als bestuur eensgezindheid uit te dragen, kwam er door deze actie veel discussie en onenigheid in de raad. En daardoor bevestig je het idee dat er geen sprake is van bestuurskracht. Dat was juist niet bevorderlijk als het gaat om een discussie over herindeling.

        

Het standpunt van SP Brunssum destijds was bij een opgedrongen herindeling als volgt samen te vatten: “niet nu en zeker niet zo”. Wij waren tegen een herindeling omdat het nut ervan in onze ogen niet was aangetoond en omdat de provincie probeerde dit van bovenaf op te leggen. Alleen als het nut was aangetoond door  een onafhankelijk onderzoek en als de wens tot een herindeling van onderop kwam konden we ons hierin vinden.

 

Toen en ook nu weer kan of wil het PAK de nuance van dit standpunt niet inzien. Het PAK probeert de SP al weer heel zwart-wit te framen door te stellen: “ben je niet voor ons, dan ben je tegen ons”. Ondertussen heeft het Progressief Akkoord een conservatief beleid gevoerd, waarbij talloze sociale voorstellen van de SP zijn afgewezen. Het mag immers niks kosten: zelfstandigheid voor alles, ook als de burger daar niet meer van profiteert. In ons verkiezingsprogramma vindt u het volgende over zelfstandigheid: “Zolang de gemeente Brunssum financieel, ambtelijk en bestuurlijk gezond is en blijft, zoals dit nu nog altijd het geval is, ziet de SP geen enkele reden om mee te gaan in een herindeling”. Het PAK kan nog zo hard blijven roepen dat de SP voor herindeling is, maar daar klopte toen helemaal niets van en nu nog steeds niet!

 

Reactie toevoegen

U bent hier