h

Verslag Algemene Ledenvergadering 11 november 2021

18 november 2021

Verslag Algemene Ledenvergadering 11 november 2021

Op donderdag 11-11-2021 heeft de SP afdeling Brunssum zijn ledenvergadering gehouden op het stadhuis. Na een voorstelronde van het nieuwe bestuur c.q. de top vijf kandidaten van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, werd overgegaan op de rest van de agenda. Daarop stond voor de pauze: verkiezing van aspirant bestuurslid Niek Huizing tot volwaardig lid van ons afdelingsbestuur, het vaststellen van onze kandidatenlijst en het vaststellen van ons verkiezingsprogramma. Na de pauze werd overgegaan tot verkiezing van ons nieuw partijbestuur en het kiezen van een afvaardiging naar het zesentwintigste partijcongres op 11 december.

Niek Huizing stelde zich kort even voor: deze 24-jarige geboren en getogen Hagenees, student European Studies in Maastricht, woont sinds enkele maanden met plezier in Brunssum en is socialist in hart en nieren! Hij is enthousiast SP-lid, eerst in Den Haag en nu dus in Brunssum en is tevens nummer vier van onze kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Na stemming kon voorzitter van het stembureau, tevens voormalig voorzitter, Helena Schrijen-Wijnen, het heugelijke nieuws mededelen dat Niek met veertien stemmen voor unaniem is verkozen tot ons bestuur.

De kandidatenlijst is na een debat aangenomen met een ruime meerderheid van stemmen (zie bijlage). Daarop valt natuurlijk op dat Johan Arts onze nieuwe lijsttrekker is en na de verkiezingen fractievoorzitster Katinka Coenen opvolgt:

Hij werkt als voorman/werkbegeleider bij Werk voor Heerlen waar hij mensen vanuit een langdurige uitkering naar structureel werk begeleidt. Hij speelt de accordeon en heeft zijn eerste muzikale stappen gezet bij verschillende orkesten in ons eigen Brunssum. Naast een studie criminologie komt zijn inzet voor de SP erbij. Johan Arts: “Met name in mijn wijkgerichte werk binnen de gemeente Heerlen werd ik geconfronteerd met schrijnende gezinssituaties, met mensen voor wie het moeilijk was om het hoofd boven water te houden tot aan huisuitzettingen aan toe. Ik vond in het concept van de SP een scala aan zaken die gewoon goed zijn voor de samenleving, die eigenlijk vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Tot mijn speerpunten reken ik vooral het inzetten op werk en huisvesting voor de jongeren van Brunssum, het maximaal blijven inzetten op armoedebestrijding, goede zorg en voorzieningen en de leefbaar- en veiligheid in de wijken.”

Foto: SP

De top vijf kandidaten. Vlnr: Niek Huizing, Brigitte Arts-Robeerts, Johan Arts, Marcel Schrijen en Tom Lurken

Het verkiezingsprogramma, waarmee wij de komende vier jaar de gemeenteraad in willen gaan, werd na enige wijzigingsvoorstellen met unanimiteit van stemmen ook goedgekeurd (zie bijlage). Johan verzorgde de nodige uitleg: vanuit onze kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardig en solidariteit zijn armoedebestrijding, zorg en leefbaarheid belangrijke speerpunten voor de SP in Brunssum. De verkiezing van het partijbestuur volgde en de resultaten daarvan worden bekend op het congres, dat hopelijk fysiek plaatsvindt al is dat nog onduidelijk door de corona situatie. De afvaarding die onze afdeling daarheen stuurt bestaat uit twee stemgerechtigden en één gast: voorzitter Tom Lurken, lijsttrekker Johan Arts en bestuurslid Niek Huizing.

Foto: SP

De aanwezigen op de ledenvergadering, tevens kandidaten op de lijst. Vlnr: Niek Huizing, Ruud Meurs, Tom Lurken, Rob Beckers, Brigitte Arts Robeerts, Renzo Molag, José Kamzol-van Lierop, Ad Müller, Helena Schrijen-Wijnen, Johan Arts, Marcel Schrijen en Katina Coenen.

Het aantreden van Johan als nieuwe lijsttrekker betekent onvermijdelijk ook afscheid. Katinka Coenen stopt in maart 2022 als raadslid en bestuurslid van de SP. Coenen: “ Na een periode van 15 jaar, vind ik het tijd om het stokje over te dragen aan een goede opvolger. Ik blijf uiteraard de SP volgen langs de zijlijn, maar zij kunnen ook zonder mij uitstekend verder”. Inderdaad, wij als SP afdeling Brunssum hebben veel te danken aan onze vertrekkend fractievoorzitter: vijftien jaar lang was zij het vaste gezicht van onze afdeling naar buiten toe en heeft zij als fractievoorzitter en eerder ook afdelingsvoorzitter de kar getrokken. Anderen die die kar mee hielpen trekken kwamen en gingen, maar zij bleef het activistische vuur van de SP in Brunssum aanjagen vanaf 2007 en het unieke SP geluid vertolken in de raad vanaf 2014.

Johan Arts volgt Katinka Coenen op, die de vorige twee verkiezingen lijsttrekker voor de SP was. Arts: “Katinka heeft de afgelopen 8 jaar de SP flink op de kaart gezet. Haar kritische en volhardende houding in de oppositie heeft er o.a. voor gezorgd dat de inkomensgrens voor minimaregelingen naar 120% van het minimuminkomen en de vergoeding eigen risico zorgverzekering is verhoogd, de bezuiniging op de bibliotheek is stopgezet en er meer aandacht is voor de verkeersveiligheid in de wijken. Ik wil op deze ingeslagen weg verder gaan en dit uitbouwen”.

Foto: SP

Katinka Coenen neemt de zilveren tomaat in ontvangst.

Vijftien jaar partijactivisme vonden wij wel wat waard, dus was het aan het einde van de avond tijd voor een leuke verrassing. Het bestuur, minus onze Katinka, was het unaniem eens met ondergetekende dat een zilveren tomaat een passende onderscheiding zou zijn. De zilveren tomaat wordt toegekend aan diegenen die zich lang en intensief hebben ingezet voor onze partij. Met de uitreiking van deze onderscheiding was de agenda afgerond en werd de vergadering gesloten.

 

Tom Lurken

Voorzitter SP Brunssum

Reactie toevoegen

U bent hier