h

Uit de Limburger: Bewoners Brunssumse straat maken zelf plan tegen hardrijders!

10 september 2020

Uit de Limburger: Bewoners Brunssumse straat maken zelf plan tegen hardrijders!

Bewoners van de Loogstraat in Brunssum pakken de handschoen op tegen hardrijders. Ze zijn het gevaar zat dat racend verkeer al jaren oplevert.

De straat ligt in het verlengde van de Europalaan, tussen Brunssum en Merkelbeek en staat al op de radar bij gemeente en politie.

Bewoners gingen in januari 2020 in gesprek met leden van de Brunssumse SP-fractie. Die was aanwezig om de leefbaarheid in de wijk te peilen. Aanwonenden zagen de kans schoon hun zorgen te uiten. Door de coronacrisis bleef het onderwerp noodgedwongen liggen, maar sinds de maatregelen versoepelden, hebben al enkele gesprekken tussen bewoners en SP-fractie plaatsgehad.

Lees ook: Politie gaat meer jagen op hardrijder

De weg is in het verleden heringericht. Er kwamen wegversmallingen bij de Europalaan en Merkelbeek. „De laatste is weggehaald, waardoor auto’s vrij spel kregen. Parkeervakken die op de weg zijn getekend gebruiken automobilisten om in te halen”, zegt een woordvoerder namens de aanwonenden.

Die hebben besloten niet af te wachten, maar hebben zelf een plan te ontwikkelen dat de verkeersveiligheid moet verbeteren. „Dat is zeker nodig. Een nieuw fietspad, onderdeel van de Beekdaelenroute, komt uit op de Loogstraat. Dat baart iedereen zorgen”, zegt SP-fractievoorzitter Katinka Coenen.

Lees ook: Gevaarlijke hotspot Buitenring/Gravenweg in Kerkrade wordt nog niet opnieuw aangepakt

Zij bracht de bewoners in contact met wethouder Jo Mertens (BBB/Lijst Palmen, Verkeer). Die krijgt donderdag 24 september een petitie aangeboden. Daar zit ook een plan bij. De plannenmakers willen zelf de handen uit de mouwen steken. Zo kunnen kosten gedrukt worden.

„We willen daar nog niet over uitweiden, dat zou niet netjes zijn naar de wethouder toe. Maar we hebben oplossingen en een offerte voor de werkzaamheden klaarliggen.” Mertens is op de uitnodiging ingegaan.

De politie heeft dit jaar regelmatig radarcontroles uitgevoerd op de straat. Dat zijn zogenoemde aangekondigde controles die het tempo er vaak uithalen. In het verleden bleek doorgaans een kwart van de bestuurders (veel) te hard te rijdt.

Reactie toevoegen

U bent hier