h

Actie verkeersveiligheid Loogstraat: bewoners overhandigen petitie aan wethouder Mertens

25 september 2020

Actie verkeersveiligheid Loogstraat: bewoners overhandigen petitie aan wethouder Mertens

Foto: SP

Foto: bewoner overhandigt petitie

Op donderdag 24 september om vier uur ’s middags bezocht wethouder Jo Mertens de bewoners van de Loogstraat na een oproep van de SP fractie. Terug naar eind 2019, voor corona: het SP bestuur had eind 2019 al klachten opgevangen over te hard rijden opgevangen van de bewoners van ‘Oud Merkelbèk’. Dit zijn de straten Titus Brandsmastraat en Loogstraat in Brunssum Noord, voor de herindeling begin jaren ’80 onderdeel van Merkelbeek.

Foto: SP

Foto: op gepaste afstand staan bewoners de wethouder te woord.

Om de klachten te bevestigen gingen vier leden van het bestuur van SP afdeling Brunssum in januari 2020 langs de deuren. Daarbij hebben zij de burgers bevraagd, het zogenaamde “kloppen in de buurt” zoals dat bij de SP heet. Naar aanleiding daarvan kwam er kort daarna een startbijeenkomst bij het Clemensdomein. Het bleek dat er duidelijke meningsverschillen bestonden over de ernst en omvang van het probleem. Besloten werd om alleen een doorstart te maken met de inwoners van de Loogstraat, die volgens kartrekker dhr. Spierts unaniem eens waren dat hun straat door velen als racebaan wordt gebruikt.

Foto: SP

Foto: zo goed als mogelijk, met oog op de afstand, overhandigt ambtelijke ondersteuning verkeersrapport aan inwoner.

In begin juli en eind augustus vonden twee bijeenkomsten plaats bij het Clemensdomein, in de buitenlucht en op gepaste afstand. Er werd een eisenpakket samengesteld om aan te bieden aan wethouder Mertens met een petitie en op uitnodiging van de SP was hij met ambtelijke ondersteuning present om de zorgen van de bewoners aan te horen. De gemeente bleek te weten dat er torenhoge snelheden worden gehaald bij metingen: 134 km/h is de hoogst gemeten snelheid tot nu toe.

Foto: SP

Foto: inwoners met de SP

Niet alle eisen bleken mogelijk, maar de wethouder zegde toe in goed overleg met de burgers tot oplossingen te willen komen en benoemde dat het goed is dat alle bewoners hetzelfde willen. Inderdaad, dat is kracht van deze hechte buurt: niet de een die het ene wil, en de ander die iets heel anders wil, maar alle neuzen dezelfde kant op.

 

Met name de onveilig geachte situatie op de kruising van de Vogelsvalderenweg en de Loogstraat baart zorgen: fietsers die uit de Vogelsvalderenweg, onderdeel van de Beekdaelenroute, de kruising oprijden hebben voorrang op verkeer dat de Loogstraat omhoog rijdt, maar automobilisten zien hun pas op het allerlaatst en andersom ook. Bewoners vrezen dat hier nog ongelukken van gaan komen als de route helemaal af is. De kruising ligt, zo bleek helaas, volledig aan de Beekdaelense kant van de gemeentegrens. De wethouder en zijn ambtenaren hebben beloofd de casus kort te sluiten met hun Beekdaelense collega’s. Verder is afgesproken dat er vóór 1 november een reactie komt. De SP zal de discussie op het scherpst van de snede voeren in de raad als het nodig is, maar hoopt dat er goede afspraken komen. We houden de vinger aan de pols.

Reactie toevoegen

U bent hier