h

Motie voor 14 aangenomen!

3 juli 2020

Motie voor 14 aangenomen!

In de raadsvergadering van dinsdag 30 juni heeft de SP een motie ingediend om het bestuur van Brunssum te vragen het kabinet middels een brief op te roepen het minimumloon te verhogen naar 14. PAK en PvdA Brunssum waren mede indieners van deze motie. Deze is met 15 stemmen voor en 5 tegen aangenomen. Hieronder vindt u de verdediging van de motie en de tekst van de motie zelf:

!Nederland is een rijk land. Het gaat al jaren goed met de economie en de winsten blijven stijgen. Daar hoort iedereen van te profiteren, maar dat is helaas niet het geval. Want de lonen groeien niet mee met de bloeiende economie.

Wij willen dat iedereen kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen zich vrij voelt in plaats van beperkt. Dat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft en mee kan doen. En er is een oplossing: verhoog het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur.

Nederland telt namelijk 2,1 miljoen werkende Nederlanders die dat minimum (of net daarboven) verdienen. En omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon, krijgen ook 4,5 miljoen uitkeringsgerechtigden meer te besteden. (dat is incl. 3,4 miljoen ouderen die een AOW ontvangen).

Een hoger loon zorgt voor meer ruimte in de portemonnee. Dus hebben mensen meer te besteden, wat goed is voor de economie. Plus: als de laagste lonen omhoog gaan, verhoog je de bodem. De kans is groot dat ook de overige lonen zullen stijgen.

We willen een eerlijkere verdeling van de welvaart: nu profiteren alleen de grote bedrijven van een bloeiende economie, de topbestuurders van de bonussen en de aandeelhouders. Terwijl de bedrijven maar 25% van het inkomen voor de staat zorgt en de werkenden 60% bijdragen aan de staatskas. Dat is oneerlijk en onrechtvaardig. Laat deze grote bedrijven maar minder geld uitkeren aan de aandeelhouders, de salarissen aan de top verlagen en meer belasting betalen zodat het geld terecht komt bij de mensen die er keihard voor werken zoals de schoonmaker, de kassamedewerker, de postbezorger en mensen in de zorg.

 

Motie ‘ Voor 14’                                                                                                                      image001.png

Constaterende dat:

  • Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, maar een grote groep inwoners van Brunssum achterblijft: iemand met minimumloon kan hier nu 20% minder van betalen dan 40 jaar geleden;
  • Ons minimumloon veel lager is dan de Europese norm van 60% van het mediane inkomen
  • 220.000 Nederlanders kunnen worden gekwalificeerd als ‘werkende armen’2
  • De inkomenskloof groeit: de rijkste 10% verdiende in 1977 5.1 keer zoveel als de onderste 10% en in 2011 was dat al 8.2 keer zo veel1;
  • Honderdduizenden mensen ervoor zorgen dat onze samenleving blijft functioneren in moeilijke tijden, terwijl ze zelf rond moeten komen van minder dan 14 euro per uur;
  • Op steeds meer plekken in Nederland mensen opstaan voor een eerlijke verdeling van de welvaart, te beginnen met een minimumloon van 14 euro;
  • Steeds meer economen de voordelen zien van een verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen;

Overwegende dat:

  • Wij als gemeente een sociale zorgplicht hebben voor alle inwoners van Brunssum;
  • Wij ons daarvoor inzetten met de middelen die we hebben;
  • We tegelijk ook afhankelijk zijn van het landelijke beleid;

Verzoekt het college van burgemeester en wethouders:

  • Om middels een brief aan te dringen bij de landelijke regering om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur en de raad te informeren over de resultaten.

Verzoekt de griffie:

  • Deze motie namens Brunssum ter kennis te brengen bij de gemeenteraden in Nederlandse gemeenten.

 

Aldus vastgesteld door de raad der gemeente Brunssum, tijdens de raadsvergadering d.d. 30-06-2020 en gaat over tot de orde van de dag.

 

 

Namens de SP fractie : Katinka Coenen en Tom Lurken.

 

 

Bron1: https://www.socialealliantie.nl/index.php/achtergronden/ongelijkheid-en-armoede/kloof-tussen-arm-en-rijk-gegroeid.

 

 Bron 2: https://demojd.com/2020/01/20/jonge-democraten-voor-14/

 

Reactie toevoegen

U bent hier