h

SP steunt motie PAK opvang bieden aan alleenstaande vluchtelingenkinderen

28 mei 2020

SP steunt motie PAK opvang bieden aan alleenstaande vluchtelingenkinderen

In de vluchtelingenkampen in Griekenland doen zich mensonterende omstandigheden voor. In feite speelt er zich op Europees grondgebied een humanitaire ramp af waarop de Europese Unie tot nu toe nog geen passend antwoord op heeft gevonden. Op de Griekse eilanden leven alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen die ernstig lijden onder de erbarmelijke omstandigheden (lekkende tenten, apathische kinderen, zelfmoordpogingen onder minderjarigen, uitbraken van besmettelijke ziekten etc.). Het PAK heeft daarom in de raad van dinsdag 26 mei jl. een motie ingediend om het kabinet op te roepen 500 van deze kinderen op te vangen in Nederland. De SP Brunssum staat hier volledig achter.

In het najaar van 2019 heeft Griekenland de andere EU lidstaten verzocht 2500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te nemen. Frankrijk, Finland en Portugal hebben inmiddels positief gereageerd, maar Nederland nog niet. De SP was het met het PAK eens dat een krachtig signaal nodig is richting de Nederlandse regering om alles in het werk te stellen om dit urgente probleem op te lossen in navolging van de internationale verdragen die ook Nederland getekend heeft. De SP besloot tijdens de vergadering om deze motie samen met PAK, BCD en CDA in te dienen. Op drie stemmen na nam de raad deze motie unaniem aan.

Door deze motie aan te nemen heeft de gemeenteraad verklaard het initiatief 'Coalition of the Willing' van Stichting Vluchteling,  Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children te ondersteunen. Tevens heeft de gemeenteraad via deze motie verklaard een brief te willen sturen aan het kabinet om aan te dringen op opname van 500 alleenstaande en kwetsbare kinderen uit de Griekse vluchtelingkampen. Daarbij laten we niet onvermeld dat er in Brunssum burgers zijn die hun medewerking willen verlenen aan een goede opvang.

Reactie toevoegen

U bent hier