h

De burger centraal of het bestuur centraal?

5 juli 2019

De burger centraal of het bestuur centraal?

Katinka Coenen. Fractievoorzitter.

 

Sinds dit bestuur is aangetreden roept men al dat dat “de burger centraal” staat en “de raad aan zet” is. Deze mooie woorden doen aan een hoog democratische gehalte van het bestuur denken.  Natuurlijk klinkt dit voor iedereen als muziek in de oren. De kiezers, de burgers en zelfs de raadsleden worden met deze woorden verleid om zich gezamenlijk in te zetten voor het belang van en voor een beter Brunssum, een Brunssum waar iedereen zich gehoord en gezien voelt.

Regelmatig werd er door het bestuur gezegd dat het zeer gewaardeerd zou worden als wij , als oppositie, ideeën zouden aandragen. Daarom vonden wij het  hoog tijd dat wij, als oppositiepartij, ook met een voorstel moesten komen en wel een voorstel met een hoog sociaal gehalte en wel om twee redenen: ten eerste omdat wij dit uiteraard in ons eigen verkiezingsprogramma propageren en dit ook voor elkaar willen krijgen, ten tweede ook omdat dit bestuur zegt te staan voor een sociaal Brunssum.

Op 25 juni jl. hebben we dan ook een initiatiefvoorstel ingediend. Ons voorstel is om de eigen bijdrage voor de begeleiding en dagbesteding af te schaffen. De SP vindt het belangrijk om de zorg voor de inwoners van Brunssum zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. De eigen bijdrage bedraagt nu minimaal €17.50,- per 4 weken, ruim €200,- per jaar dus. Een bepaalde groep mensen – sociaal kwetsbare mensen die weinig inzicht hebben in hun problematiek, die het lastig vinden om zorg te vragen (de zgn. ‘zorgmijders’) en met een laag inkomen – zal door deze financiële bijdrage af gaan zien van de zorg waardoor op langer termijn de problemen zich zullen opstapelen. De SP Brunssum wil deze financiële drempel afschaffen omdat dit voor de maatschappij en voor de mensen zelf een slechte ontwikkeling is en op den duur de gemeenschap meer geld zal gaan kosten.

Helaas werd dit voorstel door de hele coalitie afgewezen. Met allerlei argumenten werd er om de hete brij heen gedraaid. Dit voorstel zou bv. gebaseerd zijn op aannames. Onderzoeken van het Sociaal Cultureel Plan Bureau en gesprekken met cliënten tonen juist aan dat men meer grip krijgt op zorgmijders door de financiële drempel weg te halen. Een ander tegenargument waarachter de coalitie zich verschuilde was dat het landelijk beleid eerst aangepast zou moeten worden. De SP vindt dat je daar juist creatief mee moet omgaan en de grenzen van de wettelijke kaders moet opzoeken in het belang van de burger! Voor elk argument kwam er wel een tegenargument om het voorstel maar niet te hoeven aannemen.

Het lijkt er meer op dat aan politieke wil ontbreekt om dit initiatiefvoorstel aan te nemen, puur omdat het uit de koker komt van een oppositiepartij. De raad mag misschien wel met ideeën komen, maar dan niet zo openlijk voor de bühne.  Deze coalitie wil namelijk zelf kunnen bewijzen dat zij voor Brunssum heel goed bezig zijn. Stel je voor zeg dat andere partijen met goede ideeën voor de bewoners aan de haal gaan. Dan kan je je maar beter met “principiële” tegenargumenten komen zoals “iedereen of niemand” i.p.v. willen kiezen voor de kwetsbaarste burgers in Brunssum, of vallen over het feit dat het initiatiefvoorstel niet “SMART” genoeg is geformuleerd, terwijl de burger daar geen enkele boodschap heeft; hij of zij wil enkel geholpen worden! Blijkbaar is het ego van dit bestuur groter en belangrijker dan het belang van de inwoners van Brunssum.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier