h

Uit de Raad: Jaarstukken 2018

26 juni 2019

Uit de Raad: Jaarstukken 2018

25-06-2019

 

Beste burgers en leden van de Raad,

Het financieel resultaat over 2018 is 6,9 miljoen positief. Dit zit hem er vooral in dat er twee incidentele ontvangsten zijn geweest van het Rijk. Er is een bijdrage ontvangen voor het tekort op het sociaal domein van 1,9 miljoen en een rijksbijdrage voor gasloze wijken van 3 miljoen.

Was er voor het jaar 2017 nog een overschot van 2 ton op het Sociaal Domein: dus geld dat wel bestemd was voor het Sociaal Domein maar niet besteed is. Dat is nu niet geval.

Voor het sluitend maken van de begroting van 2018 is er een onttrekking gedaan van 3,5 miljoen uit de reserve van het Sociaal Domein. Het blijkt nu wel dat dit bedrag nu niet helemaal besteed hoefde te worden. Er is nu zelfs een structureel voordeel van 2.7 miljoen. Misschien duizelt het nu al door al die cijfers, maar ik vertel dit natuurlijk niet voor niets. Ik neem u graag even mee terug naar het jaar 2015 . Het jaar waarin de decentralisaties plaatsvonden en de gemeentes plotsklaps de verantwoordelijkheid kregen voor de wetten van de WMO, de schuldhulpverlening, de jeugd, de participatie en de wet Sociale Werkvoorziening. Er bestond veel onzekerheid en onduidelijkheid  over het beleid en de uitvoering ervan. Daarnaast ging dit gepaard met aanzienlijke bezuinigingen waardoor het nog lastiger werd om het beleid in de steigers te zetten. Daarom werd er destijds door deze raad besloten om een reserve Integraal Sociaal Domein aan te leggen waarin werd afgesproken dat er in ieder geval 4 miljoen euro ingelegd moest worden . Inmiddels zijn we  alweer 4 jaar verder en is wel het eea ontwikkeld op het Sociaal Domein maar staan er nog genoeg ontwikkelingen op stapel waarvan je kan afvragen of het geld wat er nu structureel aan positief resultaat oplevert niet beter achter de hand kan houden ipv het in de Algemene Reserve te stoppen. De kans is namelijk groot dat dat geld dan opgaat aan andere prioriteiten en dat wil de SP nu juist voorkomen. Daarom zullen wij ook een amendement indienen waarin wij voorstellen dat de 2,7 miljoen euro die nu over is opnieuw te storten in de reservepot voor het Sociaal Domein.

Los van deze constatering hebben we ook nog wel wat vraagtekens bij een aantal inhoudelijke posten. Er staat bv dat bij de herindicatietraject op basis van het nieuwe protocol Hulp bij Huishouden in 2018 het aantal geïndiceerde uren is gedaald met 400 uur. Dit feit baart de SP wel zorgen. Want betekent dat er dan minder mensen gebruik zijn gaan maken van deze voorziening? Of dat mensen minder uren ontvangen dan voorheen? De vraag is of door dit nieuwe protocol de burgers van Brunssum dan nog wel voldoende hulp geboden krijgt?

Wat betreft de regeling chronisch zieken en gehandicapten is de SP verheugd dat er met ingang van 2018 het hele jaar aangevraagd kan worden. Dat is een tip dat wij tijdens een commissie hebben gegeven en zijn blij dat de wethouder dit ter harte heeft genomen en heeft aangepast. Ook zouden we het mooi vinden als deze regeling nog laagdrempeliger gemaakt wordt door er een categoriale regeling van te maken. Burgers hoeven dit dan niet elk jaar opnieuw aan te vragen maar krijgen dit vanzelf via de gemeente. We geven dit ook nog eens graag mee als advies aan de wethouder.

Wat we dan weer wel onbegrijpelijk vinden is dat er zo lang gewacht is met het inzetten van de Klijnsmagelden zodat nog niet het hele bedrag is besteed in 2018. Waarom moet dat nu weer zo lang duren? Er zijn genoeg burgers in Brunssum die het geld kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor de initiatieven van Samen Delen en Voedselbank. Deze subsidies zijn pas in december gebruikt terwijl deze instanties echt wel de klappen van de zweep kennen omdat ze al jaren (helaas) bestaan. Dus waarom wordt hier pas eind 2018 gebruik van gemaakt?

Ook bij innovatie SD is er minder gebruikt dan begroot is en ook het budget zorginnovatie Jeugd wordt niet aangesproken. Er staat zelfs vermeld dat er behoudend met de middelen is omgegaan. Bij Begeleiding Nieuw en zelfs bij de schuldhulpverlening blijft er geld over. Kan de wethouder mij eens uitleggen hoe ik dat moet opvatten? Is dit nu een manier om te bezuinigingen of niet? Nu is het voor ons niet perse noodzakelijk dat al het geld ineens op moet worden gemaakt. Maar wij willen er wel voor waken dat er  geld wordt uitgegeven daar waar het voor bestemd is op het Sociaal Domein en de burgers de zorg krijgen die ze nodig hebben. Reden te meer om het structurele resultaat van 2,7 miljoen te reserveren voor het sociaal domein en ons amendement aan te nemen.

Reactie toevoegen

U bent hier