h

Uit de Raad: initiatiefvoorstel afschaffen eigen bijdrage voor begeleiding en dagbesteding in de WMO

26 juni 2019

Uit de Raad: initiatiefvoorstel afschaffen eigen bijdrage voor begeleiding en dagbesteding in de WMO

25-06-2019

Beste Burgers en leden van de Raad,

 

Dit voorstel gaat over het afschaffen van de eigen bijdrage begeleiding en dagbesteding op grond van de WMO. Op dit moment moeten alle burgers een eigen bijdrage betalen voor een maatwerkvoorziening zoals huishoudelijke zorg, begeleiding of dagbesteding. De SP vindt het belangrijk dat de zorg voor de burgers van Brunssum zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk wordt gemaakt.

Indien er een eigen bijdrage wordt gevraagd, is er sprake van een financiële drempel. Er bestaat dan een groot risico dat burgers zullen gaan afzien van hulp. Het zijn vooral de mensen die sociaal kwetsbaar zijn; dat zijn mensen die weinig inzicht hebben in hun problematiek door hun psychische gesteldheid en het lastig vinden om hulp te vragen en te accepteren die gaan afzien van zorg. Zij worden ook wel zorgmijders genoemd. Daardoor zullen de problemen zich uiteindelijk gaan opstapelen en de situatie kan verder escaleren waardoor er uiteindelijk langdurige zorg ingezet dient te worden. Het zal de gemeenschap dus meer geld gaan kosten. Uiteraard is het voor deze mensen zelf en de samenleving ook geen goede ontwikkeling. Uit praktijk blijkt dat als je tijdig begeleiding inzet er voorkomen kan worden dat mensen de schuldhulpverlening ingaan; uithuiszettingen voorkomen kunnen worden; verdere vervuiling van woning enz.

Het is bekend dat zorgmijders vaker alleenstaanden zijn met een klein of geen sociaal netwerk; lager opgeleid zijn en mensen met een laag inkomen zoals uitkeringsgerechtigden, niet werkenden, jongeren, gescheiden mensen en met een niet Nederlandse achtergrond.

Tijdens de commissievergadering werd er in twijfel getrokken dat zorgmijders  de zorg niet mijden vanwege een financiële drempel maar vanwege een bepaalde levenshouding. Ik kan inderdaad beamen dat er meerdere oorzaken zijn dat mensen de hulp ontwijken en dat er meer voor nodig is om deze doelgroep te bereiken door hen bv actief op te zoeken. Maar vanuit de praktijk en onderzoek ( SCPB, rapport Aicom) is aangetoond dat je ook meer grip krijgt op deze doelgroep door de financiële drempel weg te halen. Het is 1 van meerdere aangrijpingspunten om het zorgmijden tegen te gaan.

Het college mag tav dit voorstel altijd een advies uitbrengen. Hun advies is om de eigen bijdrage van begeleiding en dagbesteding  niet af te schaffen en dus in stand te houden.

Hun 1e argument is dat zij geen onderscheid willen maken tussen de verschillende maatwerkvoorzieningen. Het zou namelijk niet eerlijk zijn tav mensen die nu gebruik maken van de huishoudelijke zorg; de ene betaalt dan dus wel een eigen bijdrage en de ander niet. De SP zou het ook hartstikke mooi vinden als we in 1 klap iedereen kunnen verlossen van het betalen van een eigen bijdrage. Maar gezien de houding en argumentatie van dit college zal dat al helemaal een hele kluif worden. Er is inderdaad nog wel onrecht in de wereld Maar wij moeten toch ergens beginnen, om dan maar helemaal niets te doen is voor de SP dus ook geen optie. Het ligt voor ons ook meer voor de hand dat we juist de eigen bijdrage begeleiding/dagbesteding willen afschaffen om deze kwetsbare doelgroep over de streep gehaald moet worden en de gevolgen vaak groter zijn als ze daar geen gebruik van maken (zoals ik al eerder heb uitgelegd) dan mensen die vaak gemakkelijker hulp accepteren en/of kunnen betalen zoals bij huishoudelijke ondersteuning  meestal het geval is.

Het 2e argument van het college is dat men bang is dat de kosten niet beheersbaar meer zijn als men de eigen bijdrage afschaft. De SP heeft laten uitrekenen dat als de gemeente Brunssum deze bijdrage afschaft er 68.500 euro per jaar minder aan inkomsten binnen zal komen. Dit kan gemakkelijk worden opgevangen door het budget WMO Nieuw. Men vreest zelfs dat dit een aanzuigende werking zal hebben en de kosten de pan uit zullen rijzen. Maar het zou toch zo moeten zijn dat burgers gebruik kunnen maken van een voorziening die ze nodig hebben? En maken ze op tijd gebruik van deze hulp dan kan je veel ellende voorkomen waardoor dit juist tot minder kosten zal leiden. Uiteindelijk is het altijd een politieke keuze waar deze Raad over gaat. En de vraag is waar deze Raad voor wilt kiezen? Kiest deze raad voor een gemeente die zorg wil dragen voor de meest kwetsbare burgers; een sociaal Brunssum? Of kiest deze raad ervoor om deze burgers bij voorbaat uit te sluiten om men niet bereid is deze financiële drempel weg te nemen? U zegt het maar!

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier