h

Zonnepanelen tellen mee bij de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait!

9 september 2018

Zonnepanelen tellen mee bij de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait!

Marcel Schrijen. Gemeenteraadslid SP Brunssum.

De waarde van zonnepanelen op een huis mag worden meegerekend bij de WOZ-waarde van de woning. Dat meldt belastingadvieskantoor Meijburg op basis van een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Een inwoner van Emmen ging in beroep tegen de bepaling van de WOZ-waarde van zijn huis. De gemeente had die vastgesteld op 223.000 euro, waarbij 3.000 euro werd gerekend voor de zonnepanelen.

De klager vond de berekende WOZ-waarde sowieso al te hoog en vond tevens dat de zonnepanelen niet hadden mogen meetellen hierin, maar de rechtbank ging hier niet in mee.

Dat betekent dat zonnepanelen invloed hebben op de hoogte van de gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait (dat is een bedrag dat de belastingdienst bij uw inkomen optelt in de belastingaangifte als u een koopwoning heeft die uw hoofdverblijf is). Beide worden immers gebaseerd op de WOZ-waarde.

Ik heb in de Commissie Ruimte en Techniek aan de verantwoordelijke wethouder de vraag gesteld of dit in Brunssum ook zo is. Zijn antwoord was dat dit in Brunssum inderdaad het geval is. Voor woningeigenaren houdt dit met andere woorden in dat plaatsing van zonnepanelen leidt tot een hogere WOZ-waarde. Als gevolg daarvan vallen de gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait voor huizenbezitters in Brunssum met zonnepanelen dus hoger uit.

 

Marcel Schrijen

Reactie toevoegen

U bent hier