h

Betoog SP n.a.v. installatie nieuwe wethouders op 10 oktober

23 oktober 2017

Betoog SP n.a.v. installatie nieuwe wethouders op 10 oktober

De raadsvergadering van 26 september was een van de dieptepunten van de afgelopen jaren. Er lag geen gezamenlijke analyse over wat er nu precies aan de hand is rond de herindeling. In feite is er zelfs helemaal geen acuut gevaar voor herindeling. Maar omdat er niet naar elkaar geluisterd wordt en eigen opvattingen en verwijten als maar herhaald werden zitten we nu met de gebakken peren.

Katinka Coenen. Fractievoorzitter

De SP heeft tijdens die Raad opgeroepen om eensgezindheid uit te stralen en gezamenlijk op te treden als College en Raad willen wij een serieuze kans maken tegen een van bovenaf opgelegde herindeling.

Het wantrouwen is echter bij een aantal partijen zo groot dat zij – zonder enige reden - menen bevoegdheden van het College en de Raad over te moeten hevelen naar een bestuurscommissie van 3 raadsleden.

Iedereen weet dat, als een meerderheid van de raad bevoegdheden weg haalt bij het College, dat uitgelegd wordt als een motie van wantrouwen. En er is nog een punt waar ik mijn verontwaardiging over wil uitspreken. Ook de mening van de Raad wordt door deze rare bestuurscommissie aan de kant geschoven. Er wordt al een week gesproken over een brief aan Plasterk van de bestuurscommissie. Waarom mag de  gehele gemeenteraad daar haar oordeel niet over geven? Hoe democratisch is deze Bestuurscommissie?

Nog erger vindt de SP-fractie dat het aanzien van de politiek in Brunssum is  geschaad.  Bij de inwoners van Brunssum is dit hele gedoe rond de bestuurscommissie overgekomen als complete chaos waarbij men ernstig twijfelt aan de bestuurskracht van deze Raad.

En ook de Provincie en minister Plasterk zullen dit drama hebben gevolgd en  zich afvragen of Brunssum bestuurlijk gezien de situatie wel aankan. Ons verzet tegen herindeling wordt verzwakt door het doorduwen van een onnodige bestuurscommissie die de verdeeldheid in de Raad groter maakt.

Op 10 oktober werden er 2 nieuwe wethouders geïnstalleerd, dit maal van de lokale partijen Burger Belangen Brunssum en het PAK. Onnodig!  En ook nog zonder integriteitsonderzoek te laten plaatsvinden. Het reglement van orde, dat door de raad is vastgesteld lijkt dan ook niets meer waard .Het zal Brunssum niet vooruit helpen want ons politiek aanzien is geschaad en de onderlinge verhoudingen zijn nog verder verslechterd. Het is een gevecht van poppetjes en niet van inhoud om onze gemeente vooruit te helpen.

Voordat deze nieuwe wethouders goed en wel ingewerkt zijn, zijn er in maart 2018 al weer nieuwe verkiezingen. Ook hebben wij grote moeite met de extra kosten waar de gemeente mee wordt opgezadeld doordat er 3 wethouders zijn die waarschijnlijk wachtgeld krijgen en 2 nieuwe wethouders die ook een salaris zullen krijgen. Allemaal extra geld dat ook besteed zou kunnen worden aan de burgers van Brunssum. Wij willen graag een actueel financieel overzicht van de kosten van deze machtswisseling.

En wat  te denken van de wethouder van de BCD, die rustig op zijn plek blijft zitten en doet alsof zijn neus bloedt. Hij waait blijkbaar met groot gemak met alle winden mee als het pluche waarop hij zit maar blijft!

Ook hadden wij graag het coalitieakkoord van tevoren gezien. Tot nu toe hebben wij niets gezien en vernomen. De SP vindt het belangrijk dat wij het nieuwe college kunnen beoordelen op de inhoud. Dat is dus nu niet mogelijk.

Ook is het zeer vreemd dat lijst Borger nu ineens weer wel in dit college stapt. Terwijl zij nog geen 5 maanden geleden plots uit het vorige college zijn getreden zonder enige inhoudelijke argumenten.

Tot slot: het mag u nu wel duidelijk zijn dat de SP vooral niet deel zal nemen aan de politieke spelletjes die hier gespeeld worden. En juist zich zal blijven gaan voor de inhoud en voor de belangen voor de inwoners van Brunssum.

Reactie toevoegen

U bent hier