h

Betoog initiatiefvoorstel bestuurscommissie herindeling

28 september 2017

Betoog initiatiefvoorstel bestuurscommissie herindeling

De SP is van mening dat een herindeling die zo maar van bovenaf opgelegd wordt, echt niet kan. Dat hebben we meerdere malen in deze raad gezegd en ook de SP fractie in provinciale staten heeft daarom gestemd tégen het voorstel om zo maar opeens ook Brunssum in een herindeling van Heerlen en Landgraaf te betrekken. En laten we wel wezen. Het was ook geen zorgvuldig voorbereid voorstel in provinciale staten. Het was meer een politieke deal van een aantal fracties.

Wij zijn van mening dat je zo niet om kan gaan met Brunssum en ook niet met herindeling.

Tot nu toe horen wij ook geen geluiden dat de provinciale fracties, die Brunssum plotseling in deze herindeling lijken te willen rommelen via een motie, veel enthousiasme en steun krijgen. Gedeputeerde Koopmans blijft herhalen dat herindeling voor Brunssum  nu niet aan de orde is. Wel ligt er een aantal vragen van minister Plasterk aan GS waarom de gesprekken over herindeling met Kerkrade, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld gestopt zijn terwijl de gesprekken met Landgraaf wel verder gingen. En of Kerkrade en Brunssum op termijn wel sterk genoeg zijn om alle taken zelfstandig uit te voeren.

Volgens ons is het belangrijk om nu de antwoorden van GS af te wachten en vervolgens de reactie van Plasterk. Pas dan weten wij welke stappen wij kunnen nemen. Volgens de SP is het dan ook niet aan de orde om op dit moment al budget vrij te maken om actie te voeren tegen herindeling en juridische adviezen in te winnen. We moeten eerst weten of ons herindeling boven het hoofd hangt en op welke termijn dat dan zou zijn.

Er zijn wel een paar serieuze vragen aan de orde. Zo vermeldt minister Plasterk dat ook Brunssum zelf aangeeft in haar brief van 7 maart waarin we herindeling afwijzen, zich zorgen te maken over de kwetsbaarheid van haar ambtelijk apparaat en de financiële positie van de gemeente. Dat zijn serieuze vragen die wij als gemeenteraad niet alleen moet stellen maar ook moeten beantwoorden terwille van de toekomst van Brunssum.

Voorstel 3 tot en met 5 van het initiatiefvoorstel gaan over het instellen van een bestuurscommissie van drie raadsleden en een daaraan gekoppelde verordening die deze bestuurscommissie van drie raadsleden mandateert het bedrag van €100.000,- tegen herindeling uit te geven en de bevoegdheid om te procederen van het college mandateert aan deze bestuurscommissie.

Wij vinden dit een slecht voorstel: in de eerste plaats omdat wij van mening zijn dat, áls wij een serieuze kans willen maken tegen een van bovenaf opgelegde herindeling, het in ieder geval belangrijk is om daarbij eensgezindheid uit te stralen. College en Raad moeten dan samen optreden. Dat doe je niet als je bevoegdheden van het College naar een Bestuurscommissie van raadsleden, zonder redenen, overneemt.

Integendeel! Hiermee voedt je eerder het idee dat er geen vertrouwen is tussen college en raad.  Willen wij naar buiten toe de indruk wekken dat Brunssum te weinig bestuurskracht heeft, dan moet je het vooral op deze manier doen! En dat lijkt ons niet bevorderlijk in de discussie tegen herindeling.

Ook uit democratisch oogpunt kunnen wij niet instemmen met dit voorstel. Er is op dit moment niet zodanige haast geboden dat wij bevoegdheden van het college en de raad in handen leggen van een bestuurscommissie van drie raadsleden met mandaat. Wij willen dat de verschillende stappen die Brunssum kan nemen in de discussie over herindeling vallen in het democratisch proces: het college of raadsleden (daar is iedereen immers vrij in) doen voorstellen aan de raad over de te nemen stappen, gevolgd door voorstellen die tijdig voorgelegd worden aan de raad en waar de raad over beslist.

Wij vinden dit initiatiefvoorstel nergens voor nodig en overhaast omdat er nog geen herindelingsadvies ligt dat dan ook nog eens getoetst moet worden aan allerlei criteria. Wij zien geen reden voor een gemandateerde bestuurscommissie.

Vindt de SP dan dat er niets moet gebeuren en dat wij maar moeten afwachten wat anderen doen?

Nee, dat vinden wij niet. We zeiden zojuist al dat ook Brunssum zelf belangrijke zorgen over de toekomst heeft: zijn we we sterk genoeg om alle taken zelfstandig uit te voeren? Kunnen we dat financieel wel aan. De SP is van mening dat we deze vragen zelf moeten kunnen beantwoorden. Wat ons betreft moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de draagkracht en bestuurskracht van Brunssum in de toekomst. Blijkt dat wij sterk genoeg zijn dan hebben we een belangrijke troef in handen voor de discussie over herindeling. Zijn we niet sterk genoeg dan moeten we maatregelen nemen. Dat is onze plicht en verantwoordelijkheid voor de inwoners van Brunssum.

Zo'n voorstel voor een onafhankelijk onderzoek zien wij graag tegemoet van het College om het vervolgens te bespreken en uiteindelijk te besluiten in deze raad. Dit initiatiefvoorstel steunen wij niet.

Nav het opstappen van de drie wethouders (CDA, PvdA en VVD): deze bestuurscommissie is bedoeld om de bevoegdheden over te nemen en een ondemocratische manier om de discussie van de herindeling te bespreken. Wij interpreteren dit initiatiefvoorstel van de lokale partijen dan ook als een motie van wantrouwen tegen het college. De wethouders hebben vervolgens hun eigen conclusie getrokken.

Reactie toevoegen

U bent hier