h

Compensatie geluidsoverlast Kranenpool

7 april 2016

Compensatie geluidsoverlast Kranenpool

Foto: SP

Compensatie geluidsoverlast omwonenden teg gevolge van Provinciaal Inpassingsplan Buitenring Kranenpool.

In september 2015 is de meerderheid van de Brunssumse gemeenteraad akkogord gegaan met de aanpassing van het oorspronkelijke plan. Het plan houdt in dat de Buitenring over de steenberg in een ophoging van 6 meter zal worden aangelegd in plaats van verdiept zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De enige reden voor deze aanpassing in het oorspronkelijke plan is kostenbesparing/bezuiniging.

Echter de Raad is akkoord gegaan mits er geen negatieve geluidseffecten optreden ten aanzien van nabij gelegen woonwijken.

Om erachter te komen hoe de bewoners zelf tegenover dit plan staan, is de SP de bewoners op de Bouwbergstraat, Eindstraat en Slesingerstraat op gaan zoeken. De bewoners hadden natuurlijk wel hun bedenkingen. Daarom zijn er regelmatig bewonersbijeenkomsten geweest om te bespreken wat er in de Provincie is afgesproken maar ook in de Gemeenteraad van Brunssum.

Er is toegezegd door de Provincie dat er in ieder geval twee geluidsschermen op de Eindstraat en de Slesingerstraat en ook een groene aankleding daarvan.

Nu lijkt dat allemaal mooi maar de truc is wel dat de Provincie de maximale toegestane geluidswaarde heeft aangepast van 48 db naar 58 db zodat men minder maatregelen hoeft te treffen om de geluidswaarden terug te brengen.

Dat brengt in ieder geval een kostenbesparing met zich mee van 3,8 miljoen euro.

In de Gemeenteraad heeft de SP, via een motie, erop aangedrongen om als Provincie in gesprek te blijven met de bewoners en hun uitvoerig te betrekken bij dit proces en er bij de Provincie op aan te dringen dat er voldoende compenserende maatregelen getroffen moet worden om de geluidsoverlast te beperken.

Wethouder Offermans gaf aan dat deze compenserende maatregelen inderdaad in gang gezet zullen worden en dat er daarnaast wekelijks overleg is met de bewoners en de Provincie. Daarom vond hij deze motie overbodig. Onze motie werd dan ook door de meerderheid van de Raad verworpen.

Dat het doen van beloftes en het naleven daarvan twee verschillende dingen zijn bij bestuurders, bleek helaas wel nadat wij navraag hebben gedaan bij de bewoners in verband met het wekelijks overleg met de Provincie. Zij gaven aan dat er amper, laat staan wekelijks, overleg plaats vindt.

Wij zullen het in de gaten houden en er, indien nodig, steeds bij wethouder Offermans op aan dringen dat hij de Provincie vraagt hun aan de gemaakte afspraken te houden.

Reactie toevoegen

U bent hier