h

SP: PROVINCIE MOET OMWONENDEN BUITENRING BRUNSSUM TEGEMOET KOMEN

20 februari 2016

SP: PROVINCIE MOET OMWONENDEN BUITENRING BRUNSSUM TEGEMOET KOMEN

Tijdens het debat in oktober 2015 over de Buitenring uitte de SP al haar zorgen over de geplande aanpassing van de weg bij Brunssum. Het grootste bezwaar was dat de leefkwaliteit van omwonenden aangetast zou worden, doordat de weg nu niet verdiept maar verhoogd zou komen te liggen. De gedeputeerde gaf toen aan dat het allemaal wel mee zou vallen, want op de mijnsteenberg ligt alleen industrie en de woningen liggen ver weg. Nu de uitgewerkte plannen er liggen, ziet de SP bevestigd dat deze aanpassing wel degelijk de leefbaarheid van omwonenden aantast ter hoogte van de Eindstraat en Bouwbergstraat in Brunssum. De mensen daar maken zich grote zorgen, zo bleek tijdens een buurtonderzoek en een avond voor de omwonenden die de SP onlangs heeft georganiseerd.

 

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten in oktober 2015 heeft de SP een motie ingediend die voorwaarden stelde aan verdere aanpassingen van de weg. Deze mogen niet leiden tot een aantasting van natuur of leefbaarheid. Deze is met een ruime meerderheid aangenomen. De gemeenteraad van Brunssum heeft ook een voorwaarde gesteld aan deze aanpassing, namelijk dat dit niet mocht leiden tot meer geluidsoverlast voor omwonenden.

 

Als alle maatregelen ter bescherming tegen geluidsoverlast zouden worden genomen, zou dat in totaal 3,3 miljoen euro kosten. Maar in plaats van die 3,3 miljoen wordt er slechts 300.000 euro uitgetrokken voor geluid beperkende maatregelen. Er wordt dus wel degelijk bespaard op leefbaarheid om de besparing te kunnen behalen. Om dit te verdoezelen

wordt in het voorstel gevraagd om meer geluidsoverlast te legaliseren.

De omwonenden maken zich ook grote zorgen over de toename van fijnstof. Volgens het luchtkwaliteitsonderzoek zou dit mee moeten vallen. Maar feit is dat de buurt nu aan alle kanten wordt ingesloten door grote wegen. Door het verleggen van de Ganzepool, onderdeel van deze aanpassing, wordt het centrum van Brunssum ook nog eens een stuk moeilijker bereikbaar.

 

De mensen in deze buurt willen dat de provincie ze tegemoet komt door maatregelen te nemen om het verlies aan leefkwaliteit te compenseren. Dat kan onder meer door voldoende lange en hoge geluidsschermen aan te leggen die met groen worden aangekleed, door op de Buitenring de maximumsnelheid goed te handhaven en door de buurt middels een fietsers- en voetgangerstunnel ter hoogte van de huidige Ganzepool te ontsluiten. De SP wil dat de provincie hier serieus werk van maakt en dat de omwonenden hierbij worden betrokken.

Reactie toevoegen

U bent hier