h

Raadsvergadering 26 januari 2016

12 februari 2016

Raadsvergadering 26 januari 2016

Deze keer kwam het meerjarenbeleidsplan van de ISDBOL aan bod.

Volgens de SP waren er genoeg items om aan de orde te stellen en daar eens kritisch over te zijn.

Allereerst stelden wij aan de orde dat het gevaar van de huidige Participatiewet is dat bijstandsgerechtigden aan het werk zullen worden gezet met behoud van uitkering maar zonder loon.

Er is dan niet alleen sprake van uitbuiting maar ook van verdringing van betaalde banen; bijstandsgerechtigden worden in banen geplaatst die voorheen door betaalde krachten werden gedaan of gedaan kunnen worden ( denk aan de was-en strijkservice, voorheen door de thuiszorg  of onderhoud van de groenwerkzaamheden door Betere Buren).

Het PAK kwam inventief met een motie om 500.000 euro ter beschikking te stellen als extra impuls van toeleiding cliënten naar de arbeidsmarkt. Natuurlijk kunnen wij dit feitelijk steunen. Elke euro ter ondersteuning om mensen aan het werk te krijgen is er uiteindelijk één.

Maar gek genoeg hebben bijna alle partijen vorig jaar tijdens de begroting ervoor gestemd om de oorspronkelijk 3,7 miljoen euro die bestemd was voor het Sociaal Domein in de Algemene Middelen te stoppen ipv geoormerkt te laten.

Dus die 500.000 euro is dus een sigaar uit eigen doos.

Vervolgens stelde wij aan de orde dat er een melding binnen was gekomen bij ons dat een mevrouw genoodzaakt was de individuele begeleiding en haar hulp in de huishouden stop moest zetten omdat zij de eigen bijdrage niet meer vergoed krijgt door de gemeente.

Pas half december kreeg mevrouw te horen dat ze voor die vergoeding over moest stappen naar de collectieve zorgverzekering VGZ. Echter: mevrouw kan niet overstappen omdat zij nog een eigen risico moet betalen bij een andere zorgverzekeraar. De wethouder verzekerde ons dat hij deze specifieke situatie op zal pakken met deze mevrouw.

Daar zit nu wel de crux: want hoeveel andere mensen kampen met hetzelfde probleem en zijn daardoor niet in staan om de benodigde hulp te krijgen? Met een lichamelijke en/of psychische terugval als gevolg?

Dit had voorkomen kunnen worden door een regeling in te stellen via de WMO zodat deze mensen automatisch wel een vergoeding krijgen op hun eigen bijdrage. Maar daar wilde de gemeente toentertijd, op voorstel van de SP, niets van weten.

Ook blijkt de ISDBOL slecht bereikbaar te zijn en zijn er klachten over de communicatie en informatie die er wordt gegeven aan de klanten door de medewerkers. De SP zal hier een dossier van aanleggen en dit aanbieden aan de wethouder van sociale zaken.(mocht u dus nog mensen weten die klachten hebben of uzelf dan vernemen wij dit graag)

Aangezien de thuiszorgorganisatie Parkstad Thuiszorg onlangs failliet is gegaan, hebben wij opnieuw de discussie aan gezwengeld:

Eindelijk is een motie aangenomen om de kwaliteit van de thuiszorg te bewaken door een passend uurtarief in te stellen voor de instellingen en de medewerkers; hulp op maat te bieden aan de klanten en behoud van werkgelegenheid als uitgangspunt te nemen.

Door de jarenlange marktwerking in de zorg zijn de uurtarieven die voor huishoudelijke hulp vergoed aan zorgorganisaties naar beneden bijgesteld. Dit heeft als gevolg gehad dat medewerkers een lager salaris betaald krijgen en het niveau van de hulp naar beneden is bijgesteld.

Daarnaast hebben de bezuinigingen er ook voor gezorgd dat het aantal uren van de hulp minder is geworden.

Deze kwestie hebben wij in de Begrotingsraad in november vorig jaar aan de orde gesteld; toen werd de motie niet aangenomen.

Deze keer hadden wij opnieuw een motie klaar liggen;  echter het PAK was ons echter voor met eenzelfde motie.  Waren zij nog uiterst kritisch in de Begrotingsraad ( “de medewerkers moesten maar gaan demonstreren of naar de vakbond gaan” vlgs. hen) over dezelfde motie. Nu ineens hebben ze WEL het licht gezien. De wethouder heeft vervolgens de motie overgenomen.

Aangezien voor ons het doel de middelen heiligt, hebben wij onze motie ingetrokken.

Reactie toevoegen

U bent hier