h

Afvalinzameling enquête

12 februari 2016

Afvalinzameling enquête

In het najaar van 2015 hield de SP een enquête afvalinzameling onder de inwoners van Brunssum.

Uitslag van die enquête is dat onder 55% van de inwoners de kosten mbt het aanbieden van de containers GFT en REST afval in vergelijking tot 2014 hoger zijn geworden.

Bij 23 % van de mensen is het tarief lager geworden en bij 12% is het gelijk gebleven en 10% van de mensen wist het op dat moment nog niet.

Op de vraag wat men van het idee vindt om nog meer afval te scheiden zoals blik/aluminium en drinkpakken bij het plastic gaf 78% van de mensen aan het een prima idee te vinden, mits er een extra inzameling zal plaatsvinden of een lokaal inzamelpunt  neer te zetten om dit mogelijk te maken (39%); 14 % van de burgers vond het sowieso een slecht idee (juist omdat er geen faciliteiten voor zijn) en 8% had geen mening.

Conclusie van het verhaal is dat 55% van de burgers belast zijn met hogere kosten in 2015 door de wijziging afvalinzameling vanaf 1 jan. 2015 ondanks het mooie verhaal van de wethouder dat de burgers juist in kosten omlaag zouden moeten gaan.

Waarschijnlijk heeft de wethouder dit wel aan zien komen want de evaluatie die er zou plaatsvinden op het eind van 2015 rondom de nieuwe wijziging is uitgesteld tot het voorjaar van 2016.

Tot ergernis van de SP kreeg zij geen gelegenheid om de uitslag van deze evaluatie aan de orde te stellen.

Daarnaast werd er een nieuw raadsvoorstel ingediend om per 1 januari 2016 de mogelijkheid te creëren om extra afval te kunnen scheiden  door de burgers van Brunssum zoals aluminium en drinkpakken bij het plastic.

Alleen wordt er dan over het hoofd gezien dat veel inwoners bereid zijn om extra afval te scheiden maar dat daarvoor ook gefaciliteerd moet worden zoals een extra inzameling van de zakken, zodat de garage of de schuur geen opslagplaats hoeft te worden van stinkende plastic zakken, of dat er een speciaal inzamelpunt komt.

Burgers worden op deze manier nog eens extra belast met afvalscheiding terwijl de gemeente haar voordeel er mee doet omdat de kosten van afvalinzameling goedkoper zijn geworden.

Prima dat de overheid duurzaamheid wil stimuleren maar meet dan niet met twee maten:  nu worden bedrijven niet verplicht om afval te scheiden.Burgers worden wel gedwongen om afval te scheiden maar vervolgens niet eens voldoende gefaciliteerd om dit te bewerkstelligen. Maar ondertussen vangt de gemeente er wel geld voor doordat de burger braaf zijn afval scheidt. Dit is oneerlijk en onrechtvaardig!  Daarom zullen wij in het voorjaar tijdens de evaluatie van de tarieven opnieuw deze kwestie aan de orde stellen.

Reactie toevoegen

U bent hier