h

Noodopvang voor de vluchtelingen

8 december 2015

Noodopvang voor de vluchtelingen

Op 12 november vond er een extra raadsvergadering plaats om de Raad zich uit te laten spreken over de noodopvang van 200 vluchtelingen in het Atrium.

Dat dit onderwerp zeer gevoelig ligt bij een deel van de Nederlandse bevolking werd al maanden breed uitgemeten in de pers.

Een kleine twee maanden daarvoor had de burgermeester de meningen van alle fracties gepeild hoe zij tegenover een eventuele opvang voor vluchtelingen stonden. Dit omdat het COA langs was geweest om te inventariseren welke mogelijkheden er in Brunssum lagen. Echter er lag nog geen verzoek aan de gemeente Brunssum. Lijst Borger vond het echter tijd om zich als partij te doen gelden en greep dit thema aan om hier eens kritische vragen over te stellen aan de burgermeester waar, toevallig genoeg, de pers ook bij was en voilà: een gerucht over een eventuele opvang voor vluchtelingen werd via de krant en social media de Brunssumse gemeenschap  in geslingerd. Dit creëerde onrust en vragen onder de bewoners, ook met het idee, “kijk wat ze achter onze rug om doen”.  Vervolgens wilde Lijst Borger met de steun van de VVD, een extra raadsvergadering inlassen om het te hebben over de opvang voor vluchtelingen. Echter: er was op dat moment geen sprake van een vraag voor noodopvang vanuit het COA aan de gemeente Brunssum. Er viel dus niets te bespreken! Door olie op het vuur te gooien wilden zij op deze manier op stemmingmakerij en haatzaaierij creëren onder de bevolking. En op deze manier stemmen te winnen voor de volgende verkiezingen.

De SP heeft beide partijen hiermee geconfronteerd. Waar wij dan met name  verontwaardigd over zijn, is dat deze partijen over de ruggen van de meest kwetsbare mensen, die zich niet kunnen verdedigen; de vluchtelingen, en over die van de Nederlanders die al jaren te maken hebben met armoede en bezuinigingen op de zorg, hun politiek bedrijven. Dit door hen tegen elkaar uit te spelen. Het bekende zondebokfenomeen. Zeg vooral als rechtse partijen dat het land geen ruimte heeft voor extra mensen, “vol is vol” ( ze pakken onze banen en huizen af), dat leidt de aandacht af van wat de werkelijke oorzaak is van armoede en de ellende. Want  juist als u de (lokale en landelijke) politiek volgt, zult u merken dat alle voorstellen door de SP mbt het meer geld uittrekken voor de zorg en armoederegelingen juist door deze partijen worden afgewezen!

Dit even ter uwe informatie over wat er zoal aan vooraf ging voordat er dan in de week voor 12 nov. dan eindelijk wel een officieel verzoek kwam van het COA om van het Atrium gebruik te mogen maken ivm de noodopvang.

Van de Raad werd gevraagd om een uitspraak te doen over de noodopvang.

Ook daar zijn oneindige discussies over geweest wie en wat en hoe te beslissen mbt de noodopvang. In het raadsbesluit staat dat er formeel geen rol is weggelegd om een besluit te nemen over de noodopvang, maar dat zowel het COA alsook Zuyderland (= eigenaar van het Atrium) hechten aan bestuurlijk draagvlak voor de noodopvang.

Dat de SP voor de noodopvang is omdat wij vinden dat wij solidair moeten zijn voor mensen in nood , kwam natuurlijk niet onverwacht. Wat wel onverwacht kwam was het amendement (=wijzigingsvoorstel van het raadsvoorstel) die door de VVD, PAK, BCD en CDA werd ingediend om de noodopvang voor maximaal 1 jaar in te stellen. De boodschap was duidelijk: indien dit amendement afgewezen zou worden dan zouden deze partijen niet akkoord gaan met de noodopvang zelf. Ook hier kan je zeggen dat deze partijen graag prat gaan op het feit dat zij aan de bewoners tegemoet willen komen ( lees : zieltjes willen winnen). Naar ons idee is er nog ruimte genoeg in het Atrium en Brunssum voor 200 mensen. Het kost de gemeenschap geen extra geld en daarbij; waar moet men anders met de mensen heen? Iedereen moet een steentje bijdragen in het land.

De SP vindt het belangrijk dat er goede voorwaarden worden gecreëerd tav de noodopvang in het belang van de vluchtelingen en bewoners. Natuurlijk moet er samenspraak zijn en een luisterend oor zijn voor iedereen. Het feit dat er inmiddels genoeg bewoners positief staan tov de vluchtelingen, blijkt inmiddels wel uit het feit dat er zich al 50 vrijwilligers hebben aangemeld. Wij zijn blij dat deze Brunssummers een positieve bijdrage willen leveren!

Daar zouden de politieke partijen in de Raad nog een voorbeeld aan kunnen nemen. De laatste raadsvergadering van 1 en 2 dec. begon men ( op de PvdA en de SP na) opnieuw op hun strepen te staan: namelijk zij wilden perse het huurcontract van Zuyderland in kunnen zien waarin staat dat dat de overeenkomst voor 1 jaar is, anders wilde men een extra raadsvergadering gaan organiseren. Dat uiteindelijk het COA en gemeente Brunssum al afspraken hebben gemaakt lijkt men niet te willen begrijpen.

Je kunt je afvragen wat nu werkelijk belangrijk is voor deze partijen: politiek gewin of een rustig verloop van de opvang voor de vluchtelingen?  Blijkbaar als het (letterlijk) dichtbij huis komt is ineens de medemenselijkheid ver te zoeken in de Raad van Brunssum.

Reactie toevoegen

U bent hier