h

Ambtelijke fusie Brunssum en Landgraaf mislukt

9 mei 2015

Ambtelijke fusie Brunssum en Landgraaf mislukt

Gemeenteraadsvergadering 14 april

In de raadsvergadering van 14 april kwam het onderzoeksrapport van de ambtelijke fusie Brunssum en Landgraaf ter sprake.

Het college van Burgemeester en Wethouders had al een aantal weken eerder besloten om het traject stop te zetten en dit werd door middel van een persbericht ter kennisgeving naar buiten gebracht.

Al eerder was bekend gemaakt dat de samenwerking tussen Brunssum en Landgraaf stroef verliep en sinds november 2014 zelfs helemaal stop was komen te liggen.

Daarna werd er een onderzoeksbureau ingeschakeld om een tussenevaluatie te doen. Deze tussenevaluatie, gevat in en rapport, werd op 14 april dus ter discussie gesteld in de Gemeenteraad.

De Raad kon dus alleen nog maar het stukgelopen proces ter discussie stellen, niet de beslissing of de ambtelijke fusie nog voortgezet kon worden, want het besluit om het stop te zetten had het College van Burgemeester en Wethouders al gedaan.

Desondanks dit besluit heeft de SP aan deheer Gelissen, verantwoordelijke wethouder, zoveel mogelijk kritische vragen gesteld over het stukgelopen proces.

Want uit het rapport bleek voor ons duidelijk dat het gebrek van leiderschap een groot aandeel heeft gehad aan het stuklopen van de ambtelijke fusie. Eenduidige besluiten zijn, toendertijd, door het bestuur niet genomen.

Ook werd de schuld geschoven op de wisseling van de wethouders in het College van Landgraaf naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

Ook dit had men volgens de SP kunnen voorzien en al maatregelen kunnen treffen.

Bij het stellen van deze vragen aan wethouder Gelissen probeerde hij zich nog wel te verschuilen achter de conclusies van het rapport en dat het niet alleen te maken had met leiderschap maar ook met de informele sfeer die verbeterd moest worden. Op de vraag: "Wat heeft U ervan geleerd?" kregen wij ook geen duidelijk antwoord.

Ondertussen is er wel €300.000,- gemeenschapsgeld gebruikt zonder enig resultaat.

Ja, zo gemakkelijk gaat dat. Dit geld had gemakkelijk gespendeerd kunnen worden aan de sociale voorzieningen voor de burgers van Brunssum.

En verder zit de Gemeenteraad opgezadeld met een tekort van €1,1 miljoen omdat de ambtelijke fusie nu niet doorgaat. Deze besparing was wel al ingecalculeerd op de gemeentebegroting.

De SP zal er in ieder geval alles aan doen om die financiële tegenslag niet op de burgers van Brunssum te verhalen. Laat men het maar halen uit de organisatie zelf, want dat doet het meeste pijn,  zal de wethouder zich dan ineens wel realiseren wat hij ervan geleerd heeft als hij moet korten op zijn eigen salaris?

Reactie toevoegen

U bent hier