h

Zorgmeldpunt SP Brunssum

16 januari 2015

Zorgmeldpunt SP Brunssum

Per 1 januari 2015 zijn veel zorgtaken vanuit het Rijk naar de gemeente overgeheveld.

De gemeente is vanuit de WMO verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning bij het zelfstandig kunnen blijven wonen, zoals bijvoorbeeld dagopvang, begeleiding, hulp bij het huishouden.

Er geldt een nieuwe Jeugdwet: de gemeente is per 2015 verantwoordelijk voor hulp bij opvoeding, opvang in een jeugdinstelling, kinderbescherming en pleegzorg.

De gemeente is nu ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet.  Het gaat dan om mensen met een arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben. Deze mensen zitten nu in de wet Werk en Bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en in de Wajong (jonggehandicapten). De participatiewet gaat er vanuit dat iedereen mee moet kunnen doen in de vorm van (vrijwilligers)werk. Dus de arbeids-en reintegratieverplichtingen worden aangescherpt, d.w.z. dat er strengere maatregelen zullen komen om mensen aan het werk te krijgen. Lukt het niet om aan het werk te gaan, dan is in ieder geval een tegenprestatie verplicht. De SP denkt dat vooral die strengere regels veel onrust bij de mensen zal oproepen.

De drie hoofdtaken voor de gemeente gaat gepaard met forse bezuinigingen.  Op basis van deze bezuinigingen zal gemeente Brunssum zo efficiënt mogelijk zijn hulp en ondersteuning in willen gaan zetten. Als het op “eigen kracht” van de burger kan, zoals de gemeente dit zegt, zal zij dit ook uitvoeren. Dat kan dus betekenen dat burgers niet meer de zorg zullen krijgen die zij nodig hebben.

Als u merkt dat u naar aanleiding van deze veranderingen, benadeelt wordt in uw situatie of daarin onheus bejegent wordt dan kunt u dit melden bij:

J. Kusters: 06-48968651

Per email: brunssum@sp.nl

Of KLIK hier.

Alle meldingen worden verzameld en discreet behandeld.

Nadat wij voldoende meldingen hebben zullen wij dit in een rapport aanbieden aan het college van de gemeente Brunssum.

U bent hier