h

Comite "Zorg voor elkaar" in actie tegen de bezuinigingen thuiszorg zaterdag 16 maart.

9 maart 2013

Comite "Zorg voor elkaar" in actie tegen de bezuinigingen thuiszorg zaterdag 16 maart.

Thuiszorg
De afgelopen weken heeft de thuiszorgorganisatie Meander en SP Brunssum met elkaar om de tafel gezeten en afspraken gemaakt welke acties er genomen gaan worden tegen de voorgenomen bezuinigingen door het kabinet op de thuiszorg. Allereerst zullen de komende zaterdagen 16 maart, 23 en 30 maart de thuiszorgmedewerkers en de SP-ers zoveel mogelijk handtekeningen gaan op halen onder de bewoners in het centrum van Brunssum en in Brunssum -Noord van 9.30 uur tot 13.00 uur.

Het kabinet Rutte II wil 75% bezuinigingen op de thuiszorg. Dat betekent dat er veel banen in de thuiszorg zullen verdwijnen, naar verwachting 58.000. En ongeveer 40.000 alfahulpen hebben straks ook geen werk meer.
Voor een groot deel van de ouderen en gehandicapten zal er vanaf 2015 geen thuiszorg meer zijn.
De thuiszorg zorgt er juist voor dat de mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ze zorgen er niet alleen voor dat de woning schoon is maar signaleren vaak als eerste als er problemen zijn zodat ze dit kunnen melden. Zij zijn de oren en de ogen voor de rest van de zorg.
De mensen zullen als ze geen recht meer hebben op thuiszorg aangewezen zijn op mantelzorgers, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. De mensen die het dan zelf kunnen betalen zullen er vaak voor kiezen om het 'zwart' te doen, waardoor er geen goede arbeidsvoorwaarden zijn voor de medewerkers.
SP woordvoerster Katinka Coenen: "Het kabinet Rutte II zegt dat ze zoveel mogelijk mensen thuis willen laten wonen. Maar hoe kan men dit rijmen met het feit dat men zo fors willen bezuinigen op de thuiszorg? Het is noodzaak om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen en aan het kabinet te laten zien dat hoe absurd dit voorgenomen plan is!".

U bent hier