h

XIX Congres NIEUW VERTROUWEN 30 juni 2012

1 juli 2012

XIX Congres NIEUW VERTROUWEN 30 juni 2012

Het XIX congres dat 30 juni gehouden werd in Den Bosch stond geheel in het teken van het verkiezingsprogramma Nieuw Vertrouwen.

De voorbereiding en het congres was een staaltje van organisatie en samenwerking waar menig andere organisatie/bedrijf iets van kan leren.
congres 19e

Niet alleen werd van de verkiezigingscommissie; samengesteld na de val van het kabinet Rutte eind april; een topprestatie gevraagd om een goed en gedegen verkiezingsprogramma te schrijven maar ook van alle afdelingen in het land.
Het nieuw geschreven verkiezingsprogramma met de toepasselijke naam ‘Nieuw Vertrouwen’ moest door alle afdelingen bestudeerd en besproken worden. Iedere afdeling heeft namelijk inspraak in het verkiezingsprogramma en mag zowel tekstuele als inhoudelijke veranderingen indienen.
Ondanks het korte tijdsbestek van een kleine 2 weken hebben de afdelingen uit heel het land een topprestatie neergezet door meer dan 580 veranderingen in het concept verkiezingsprogramma voor te stellen.
Deze voorstellen werden door de verkiezingscommissie besproken en voorzien van commentaar wat resulteerde in een boekwerk van ruim 130 bladzijden dat we uitgereikt kregen bij het begin van het congres.
Omdat deze nota van wijzigingen al gepubliceerd was op de website van de SP had iedere congresganger zich al kunnen voorbereiden.
Voor de afdelingen die niet eens waren met de beslissing van de verkiezingscommissie bestond nog de mogelijkheid om de aanwezige congresgangers te overtuigen van het belang van hun voorstel en te stemmen voor hun standpunt.
Na deze sprekers die het woord voerde namens hun afdeling had de verkiezingscommissie tijd om een weerwoord te formuleren.
In de tussentijds werden de congresgangers getrakteerd op een gastspreker.

Deze gastspreker was de oprichter van de Groen-Links Beweging van Ijsland en de huidige Minister van Economische Zaken Steingrimur Sigfusson. Als minister van Economische Zaken kreeg hij te maken met een ernstige schuldencrisis ten gevolge van het faillissement van meerdere nationale banken in 2008. Hij nam vergaande maatregelen met belastingverhogingen en bezuinigingen op uitgaven maar wel op zo’n manier dat ze 2 tot 3 keer meer bezuinigden op algemene uitgaven en investeringen dan op uitgaven in het kader van de verzorgingsstaat. Door deze maatregelen behielden de lagere inkomensgroepen hun koopkracht wat er toe bijgedragen heeft dat de economie door de crisis werd gesleept. Naast deze maatregelen nam men op Ijsland nog een heleboel andere maatregelen op onder andere het gebied van onderwijs en het belastingsysteem. Ijsland is nu nog niet uit de problemen vertelde Steingrimur Sigfusson maar was wel op de goede weg.
Hij benadrukte dat wat ze gedaan hadden op Ijsland niet zo maartoe te passen is op ieder ander land maar er kunnen wel lessen geleerd worden zodat ook bijvoorbeeld Nederland op een sociale; rechtvaardige manier uit deze economische crisis kan geraken.

Na deze inspirerende spreker was het tijd voor de lunch en wat ontspanning om weer bij de les te zijn voor het middaggedeelte van het congres.
De verkiezingscommissie gaf de sprekers van voor de lunch antwoord waarom de commissie gekozen had voor de op-/en aanmerkingen op de voorstellen. En na de tweede sprekersronde was het tijd om over alle voorstellen die niet overgenomen waren door de verkiezingscommissie of niet ingetrokken waren door de afdelingen te stemmen. Al met al moest over ruim 300 voorstellen gestemd worden door de aanwezige congresgangers. Over sommige voorstellen werd anders gestemd dan de verkiezingscommissie wenselijk achtte maar het congres beslistte.
Ook over de kandidatenlijst van de Tweede Kamerverkiezingen mochten de congresgangers stemmen. Deze lijst bestaat uit 60 kandidaten die na de verkiezingen in de Tweede Kamer terecht kunnen komen.
Al deze kandidaten stonden na afloop van de slottoespraak van lijsttrekker Emile Roemer allemaal op het podium waar als afsluiting van het congres een klein feestje gebouwd werd.

Na voor iedere deelnemer een lange dag werd de terugreis aanvaard met een volgende afspraak op zak; namelijk:

U bent hier