h

Anja Meulenbelt opent expositie van Syrische kindertekeningen

30 juni 2011

Anja Meulenbelt opent expositie van Syrische kindertekeningen

Rotterdam 29 juni 2001 – Schrijver en activist Anja Meulenbelt opent op vrijdag 1 juli om 14.00 uur de tentoonstelling ‘Syrische kinderen van de rekening’ in de centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam. De tentoonstelling bestaat uit tekeningen gemaakt door Syrische vluchtelingetjes in de kampen nabij de Syrisch-Turkse grens.

Duizenden Syriërs vluchtten de afgelopen maanden voor het geweld en bivakkeren nu in tentenkampen in Turkije of in geïmproviseerde slaapplekken aan de Syrische kant van de grens. De meeste vluchtelingen komen vanuit Jisr al-Shugur dat door het Syrische leger in een spookstad is veranderd. En het worden er dagelijks meer, want het Syrische leger bezet steeds meer grensdorpen. Veel van deze vluchtelingen zijn kinderen. Onschuldige, kwetsbare slachtoffers van de situatie. Aan de Syrische kant van de grens hebben zij gebrek aan eerste levensbehoeften zoals eten, kleding en medicijnen. In de Turkse kampen van de Rode Halve maan is de situatie minder schrijnend, daar is behoefte aan schoolspullen en toiletartikelen, zoals zeep en tandenborstels.

De Rotterdamse filmmaker Rosh Abdelfatah verbleef de afgelopen weken in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. Twaalf jaar geleden vluchtte hij zelf uit Syrië naar Nederland. Hij bezocht clandestien de van de wereld afgesloten vluchtelingenkampen. Hij bracht tekenmateriaal de kampen in en vroeg de kinderen hun wereld te tekenen. Hun wereld zoals die nu is: vol geweld en angst, maar ook de wereld waar zij van dromen: een wereld waarin zijn gewoon weer kind kunnen zijn.

De tekeningen zijn de komende week te bezichtigen in de bibliotheek en in Citykerk het Steiger (Hang 18) Op zaterdag 9 juli wordt vanaf 19.30 uur het werk van de jonge kunstenaars hier geveild. De opbrengst gaat terug naar de kampen om de broodnodige voeding, kleding en medicijnen en schoolspullen aan te schaffen.

De actie ‘Syrische kinderen van de rekening’ is een project van het ‘Jasmijnplein, Syrische lente in Rotterdam.’ Het Jasmijnplein wordt ondersteund door de Socialistische Partij, GroenLinks en de Partij van de Arbeid Rotterdam.

U bent hier