h

Het gaat gewoon door!!!!

26 maart 2011

Het gaat gewoon door!!!!

Banken en de bonussen voor hun topmanagers is en blijft een thema, dat nooit aan actualiteit en aandacht zal verliezen. Ook nu worden we, als gewone burger, weer hiermee geconfronteerd.

Even terug naar 2008/2009. De financiële- en aansluitend hieraan volgend de economische crisis staan wel bij iedereen nog vers in het geheugen.
De luchtkastelen van de verantwoordelijke financiële beleidsmakers, de banken, spatten toen als zeepbellen uit elkaar en staatssteun was noodzakelijk.
De consequenties waren vooral op economisch gebied (werkgelegenheid) desastreus.
Massaontslagen en faillissementen waren toen dagelijks aan de orde en bedrijven hadden moeite om hun hoofd boven water te houden.
Voor werknemers ouder dan 50 jaar was en is de deur naar de bijstand wagenwijd geopend.
Geen werkgever die staat te wachten op deze oude garde: gekwalificeerd en ook vaak boven normaal gemotiveerde mensen. En nu in 2011 acht deze groep van financiële experts de tijd gekomen, om door te gaan met waar zij in jaren ervoor mee bezig waren. Als belediging voor ieder hard werkende Nederlander, uitkeringsgerechtigde en Wajonger, zie ik dan ook de reactie en opmerking van de topman van de ING, die in de media zijn uitvlucht zoekt om te stellen dat hij niet wist dat dit onderwerp zo gevoelig zou liggen in de samenleving.
Duidelijk is, was er nu niet deze maatschappelijke verontwaardiging over deze praktijken geweest, was er nu bij deze mijnheer € 1,25 miljoen op de rekening bijgeschreven.
Dus deze mijnheer begrijpt niets van de samenleving en wat er leeft bij de mensen, zijn eigen klanten.
Hieraan verandert ook het latere besluit, om dan maar van de bonus af te zien, niets.
De bijdragen aan de ziektekostenverzekering rijzen de pan uit; de lonen raken steeds meer achter op de prijsstijgingen; op de AWBZ (vergoedingen) wordt bespaard en beschermde werkplekken worden wegbezuinigd. Dit om maar een paar voorbeelden te noemen.
Dit echter is geen reden voor deze heren, om nu ook hun maatschappelijke verantwoording te nemen en in ieder geval voor nu en altijd afstand te doen van deze absurde bonuscultuur.

Detlef Metzler
Bestuurslid SP Brunssum/ Onderbanken

U bent hier