h

Waar is Bruisend Brunssum?

22 februari 2011

Waar is Bruisend Brunssum?

Dit is dus de vraag die wij de inwoners afgelopen zaterdag 19 febr. hebben gesteld.

Sinds een aantal jaren spreekt de gemeente Brunssum over de realisatie van het Centrum Masterplan. Deze omvat oa vernieuwing van het winkelcentrum, nieuwe woningen, een brede school en een nieuw cultureel centrum. Inderdaad: er zijn nieuwe woningen gebouwd in de Kerkstraat, maar veel zijn nog niet bewoond.Daarnaast staan er veel winkelpanden leeg; en deze leegstand dreigt nog toe te nemen. Op Kerkeveld zijn er woningen gesloopt en op een groot braakliggend terrein ligt nog de geplande Bredeschool te wachten.
De markt is inmiddels van locatie veranderd, maar de ondernemers die er staan lijken minder te worden. Het Lindeplein, oude marktplaats, staat er verlaten bij, met als doel: een parkeerplaats. Het bruisende culturele centrum dat er eigenlijk zou komen te staan is in de verste verte niet te zien. En dan hebben we het nog niet over de Rumpenerstraat, waar nog niets veranderd is. Het postkantoor is inmiddels gesloten en het VVV ondergebracht in een assurantiekantoor.

We hebben het nu in eerste instantie over het centrum. Maar we kunnen ook de vraag stellen hoe wordt heel Brunssum Bruisend? Want toegegeven: ook Brunssum heeft te maken met de krimp. Dat wil zeggen dat wij te maken hebben met ontvolking en vergrijzing. De gemeente lijkt dit wel te erkennen maar treedt hier niet daadkrachtig in op. De plannen zijn gedeeltelijk mooi, maar niet altijd realistisch.Men kan wel een mooi winkelcentrum willen hebben, maar de ondernemers die de winkelpanden zullen betrekken zullen echt niet meer succes hebben dan de vorige: leegstand is dan weer het gevolg.

Het is daarnaast heel belangrijk om de inwoners van Brunssum zelf te raadplegen waar zij zelf behoefte aanhebben qua voorzieningen zodat het aantrekkelijk blijft om in Brunssum te wonen. Dit is wat we de komende periode de inwoners van Brunssum gaan vragen.

U bent hier