h

Uitblijven van steun Atrium ziekenhuis

22 februari 2010

Uitblijven van steun Atrium ziekenhuis

De SP in Provinciale Staten vindt het uitblijven van steun aan het Atriumziekenhuis 'schandalig'. Het werd duidelijk dat minister Klink (CDA) niet bereid is om het Heerlense Atriumziekenhuis financieel bij te springen, zodat er begonnen kan worden met de bouw van een nieuw ziekenhuis.

Het Atriumziekenhuis heeft al jaren plannen om het verouderde ziekenhuis te vervangen door nieuwbouw, maar door de economische crisis zijn de banken zeer terughoudend. Hierdoor wordt de nood voor het Atrium steeds hoger.

Vorige week besloot de inspectie dat het Atrium een aantal operaties niet meer mag uitvoeren omdat de operatiekamers niet meer aan de eisen voldoen.

Volgens de minister hoeven ziekenhuizen als gevolg van de marktwerking in de zorg niet te rekenen op een lening of garantstelling. SP Statenlid Thijs Coppus: "Hiermee trekt het ministerie haar handen af van de ziekenhuiszorg in de Parkstad en schuift ze de hete aardappel naar de provincie door."

Inmiddels heeft het Atrium bij de provincie aangeklopt voor een lening van 20 miljoen euro. Nadat de provincie in augustus een garantstelling verleende aan Orbis, is dit het tweede ziekenhuis in amper een half jaar dat om provinciale steun vraagt.

"Als SP voelen wij ons erg ongemakkelijk bij deze situatie. Want eigenlijk moet de provincie geen bank spelen en is ze niet verantwoordelijk voor het financieren van de ziekenhuiszorg. Maar wat als de zorg voor 200.000 mensen in gevaar komt?"

Minister Klink zet de provincie Limburg voor de tweede keer voor het blok. Want na de garantstelling aan Orbis weet hij maar al te goed dat de provincie in hoge nood toch wel zal bij springen. De CDA minister kan dus lekker achterover leunen terwijl de provincie het vuile werk opknapt. Deze houding vinden wij schandalig." Aldus Thijs Coppus.

Kort geding ziekenhuis Maastricht ongepast

U bent hier