h

Uitslag enquete thuiszorg

26 mei 2009

Uitslag enquete thuiszorg

plaatje enquete 1

In februari en maart van dit jaar heeft de SP een enquête afgenomen onder de cliënten die gebruik maken van de huishoudelijke ondersteuning in de thuiszorg.

De uitslag van de enquête is:

64% van de ondervraagden heeft op dit moment een basishulp; waarvan er maar liefst 48%, sinds de invoering van de nieuwe WMO in januari 2007 veranderd is van een thuishulp A naar een basishulp.

55% van de ondervraagden zegt geen nadelige gevolgen te ondervinden door deze verandering, voornamelijk omdat ze dezelfde aantal uren hebben behouden.

32% ondervindt wel nadelige gevolgen omdat ze het niet fijn vinden om hun vertrouwde hulp te verliezen en/of minder uren gekregen hebben.

13% heeft meer uren gekregen dan voorheen.

Voorlopige conclusie:
De thuiszorgorganisaties zijn noodgedwongen moeten overgaan van een duurdere en opgeleide thuishulp A naar een onopgeleide en goedkopere basishulp. Dit komt door het beleid van de gemeente die een zo goedkoop mogelijke aanbesteding willen doen per uur voor de thuiszorg.

De vraag is natuurlijk wat er met de duurdere thuishulpen A zijn gebeurd en ook hoe de thuiszorgorganisatie zoals bv. Meander hun hoofd boven water houdt?. Dit zal in ieder geval verder door ons uitgezocht worden.

U bent hier