h

Informatiebijeenkomst AWACS

22 oktober 2008

Informatiebijeenkomst AWACS

Informatiebijeenkomst AWACS

Op woensdag 22 oktober vond er op uitnodiging van het VROM een informatiebijeenkomst plaats over de AWACS in Schinveld.
Op die bijeenkomst waren ongeveer 100 mensen aanwezig waaronder bewoners van Schinveld, Comité STOP AWACS en mensen van SP Heerlen en Brunssum.
Door een woordvoerder van het Ministerie van VROM en door kolonel van Happen werd er uitleg gegeven dat er een onderzoek zal plaatsvinden over geluidsvermindering van het overvliegen van de AWACStoestellen. Het resultaat zou dan 3 tot 5 decibel minder lawaai zijn. Vergeleken met het werkelijke lawaai van vaak over de 100decibel stelt dat natuurlijk niets voor! De heren zochten vrijwilligers voor een burgerpanel voor dit onderzoek.
Veel bewoners reageerden emotioneel; zij voelden zich niet gehoord door de ministerie van VROM en defensie en zijn gefrustreerd dat de AWACStoestellen na 25 jaar over Schinveld en Brunssum blijven overvliegen. Na 15 minuten verlieten ongeveer 30 mensen demonstratief de zaal. Anderen bleven zitten om het verhaal over het onderzoek te beluisteren. Wij blijven in ieder geval van mening dat deze oplossingen, zoals geluidsreductie, niet helpt om de gezondheid van de mensen te verbeteren en de overlast op het milieu hierdoor niet vermindert. De AWACStoestellen moeten gewoon weg uit het luchtruim.

U bent hier